Mislite da je crno vino dobro za srce? Pročitajte ovo prije nego što nazdravite

Mislite da je crno vino dobro za srce? Pročitajte ovo prije nego što nazdravite
Foto: 123RF

ZNANSTVENICI više nisu previše sigurni u teoriju o povezanosti konzumiranja vina i zdravlja srca.

Godinama su znanstvena istraživanja tvrdila da postoji veza između konzumiranja umjerene količine crnog vina i dobrog zdravlja srca, ali sada stručnjaci upozoravaju da se takve tvrdnje ne bi trebale olako prihvaćati. Naime, nijedno istraživanje nije uspostavilo konkretnu uzročno-posljedičnu vezu između konzumiranja alkohola i boljeg zdravlja srca.

"Nejasno je je li crveno vino direktno povezano s ovom koristi ili su u igri ipak drugi faktori. Vjerojatnije je da će ljudi koji piju vino voditi zdraviji način života i zdravije se hraniti, konzumirati mediteransku prehranu za koju se zna da je protektivna", objasnio je dr. Robert Kloner.

Također, Kloner je istaknuo i da se za umjerene količine piva i alkoholnih pića smatra da su povezane s manjim rizikom od srčanih bolesti, a da se za crveno vino pretpostavlja da može biti dobro za srce jer sadrži antioksidante kao što je resveratrol, koji se nalazi i u grožđu, kikirikiju i borovnicama. Pojedina istraživanja su pokazala kako upravo resveratrol može smanjiti kolesterol i sniziti krvni pritisak pa ne čudi otkud tvrdnje da je vino dobro za rad srca. No problem se javlja u količini vina koju biste trebali popiti da biste unijeli dovoljno resveratrola.

"Postoje mimoilaženja o količini resveratrola koju biste trebali konzumirati da biste osjetili efekt. Da biste dobili ekvivalent količine resveratrola za koju se izvještava da je zaštitna, to bi značilo unos viška vina", rekao je Kloner.

U svakom slučaju, ako pijete alkohol, liječnici upozoravaju da to činite umjereno. Odnosno, da ne konzumirate više od jednog do dva pića dnevno za muškarce i jedno piće dnevno za žene, piše UChicagoMedicine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara