Oprah Winfrey podvrgnula se 30-dnevnom izazovu, a isto možda poželite i vi

Oprah Winfrey podvrgnula se 30-dnevnom izazovu, a isto možda poželite i vi
Foto: EPA-EFE

LJUDI su desetljećima fascinirani svime što radi Oprah Winfrey pa i ne čudi da ih intrigira svaka dijeta koju preporuči. Posljednja se zove OMD plan što zapravo znači ‘One Meal a Day’ ili ‘jedan obrok u danu’. To ne znači da se trebate ograničiti na jedan obrok u danu, već se obvezati da barem jedan obrok u danu bude spremljen od namirnica isključivo biljnog porijekla što može popraviti zdravlje pojedinca, a ima i pozitivan učinak na planetu.

Iza OMD plana stoji Suzy Amis Cameron koja je nedavno osvojila nagradu za “Najzeleniji restoran na svijetu”. Ona je, naime, osnivačica privatne škole MUSE u Kaliforniji u kojoj se prehrana bazira isključivo na biljkama.

Cameron je nedavno gostovala u showu Oprah’s SuperSoul Sunday te je izazvala da iskuša OMD plan na što je slavna voditeljica pristala. 

Prema Cameron, samo jedan obrok od namirnica biljnog porijekla u danu pomaže očuvati vodu i drveće, smanjiti stakleničke plinove i zaštititi ugrožene životinje. Istodobno poboljšava cjelokupno zdravlje te smanjuje rizik od kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, rak, dijabetes tipa 2 i pretilost. Sve je to opisano u njenoj knjizi koja uključuje plan obroka za 14 dana i desetke recepata poput onih za chia puding, smoothieje, humus od batata, veganske špagete bolonjez te veganski kolač od mrkve i čokoladni mousse. 

Cameron i njen suprug, inače poznati redatelj James Cameron, postali su vegani prije nekoliko godina. Počeli su javno govoriti o dobrobitima takve prehrane i otkrili da je mnoge oduševila njihova konstatacija da je teško postati vegan preko noći, ali uvođenje jednog takvog obroka u danu smatraju izvedivim. 

Oprah OMD plan naziva ‘razumnim’, a Cameron ‘jednostavnim i elegantnim rješenjem’. Navodno, ne samo da slijedeći ga možete skinuti neželjene kilograme već ćete i postati energičniji, imati sjajniju kožu i kosu, popraviti zdravlje, uštedjeti, ali i poboljšati seksualni život.

Stručnjaci s portala Health kažu da vjeruju da je riječ o “pametnom, osnažujućem i održivom” planu prehrane. Ako odaberete zdrave, cjelovite namirnice biljnog porijekla, odmah ćete povećati unos vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana. 

Zaključak nutricionistice Cynthije Sass jest da je OMD plan usklađen s trenutnim prehrambenim preporukama koje pozivaju na smanjenje unosa namirnica životinjskog porijekla i jedenje više biljaka. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara