Ovo je jedna od najboljih vježbi za mršavljenje, tvrde stručnjaci

Ovo je jedna od najboljih vježbi za mršavljenje, tvrde stručnjaci
FOTO: 123RF

AKO želite izgubiti višak kilograma, postati bolji u sportu kojim se bavite ili samo jednostavno želite dobro izgledati u trapericama, mrtvo dizanje je vježba koju morate dodati u svoj trening.

"Vježbe kojima jačate glavne mišićne skupine važne su za gubitak težine. Mrtvo dizanje nije ciljano samo vježba za noge i stražnjicu, već i za leđa, trbušne mišiće i gornji dio tijela", rekla je certificirana trenerica Audra Wilson. 

"Sve složene vježbe idealne su za gubitak masnih naslaga u tijelu. Ojačat ćete mišiće na tijelu i ubrzati metabolizam. Kako ćete postajati snažniji, tako ćete moći dizati i veće težine. Broj otkucaja srca će rasti, a masnoće se topiti", dodala je certificirana trenerica Rachel MacPherson. 

Jako je važno ovu vježbu izvesti kako treba, kako se ne biste ozlijedili. Najbolje je stati ispred zrcala i voditi računa o sljedećim pravilima: 

Šipku primite s obje ruke i držite je uz tijelo, stanite čvrsto s nogama u širini ramena, koljena lagano savijte. Sagnite se sa šipkom što je niže moguće, tako da vam leđa budu stalno ravna, ne zakrivljena. Šipku s utezima dižite natrag do visine kukova koje treba gurnuti lagano prema naprijed u onom trenu kada se ispravite.

Isto tako, važno je da se ne saginjete u struku, već u kukovima. Ruke neka budu ispružene, koljena fleksibilna, a leđa uvijek ravna. 

Neka spuštanje traje otprilike četiri sekunde, a dizanje dvije. Napravite tri serije po 12 ponavljanja. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara