Ovo je pet savjeta različitih stručnjaka za savršeno ravan trbuh

Ovo je pet savjeta različitih stručnjaka za savršeno ravan trbuh
Foto: 123RF

TRBUH je vjerojatno jedna od najkritičnijih točaka kada govorimo o višku tjelesnih masnoća. I to ne samo zbog izgleda, već i zbog zdravlja, jer dobro je poznato da masnoće u području trbuha mogu biti opasne. 

Visceralna masnoća, sloj masti u trbušnoj šupljini koja okružuje vitalne organe, povezana je, između ostalog s bolestima srca, dijabetesom tipa 2 i sindromom policističnih jajnika, tvrde stručnjaci. 

Ako se želite riješiti masnoća s trbuha, dobra je vijest da je to moguće zdravijom prehranom, vježbanjem i promjenom nekih loših životnih navika. 

Ovo je pet savjeta dijetetičara, certificiranih osobnih trenera i liječnika koji možda nisu jednostavni, ali ako ste uporni i dosljedni na dobrom ste putu da postignete svoje ciljeve.  

1. Kardio trening 200 do 300 minuta tjedno

Trening snage je ključni element za bilo koji program mršavljenja, ali registrirani dijetetičar i ACSM-ov certificirani osobni trener Jim White, rekao je da je kardio i dalje bitan za gubitak masnog tkiva, uključujući i trbuh.

2. Trening snage

Dizanje utega također vam može pomoći da sagorite kalorije i izgubite težinu dugoročno. Trening snage će omogućiti vašem tijelu izgradnju mišića, a više mišićne mase znači da vaše tijelo sagorijeva više kalorija u mirovanju. Jim preporučuje trening snage oko dva puta tjedno.

3. Prehrana

Dok je vježba važan dio svakog plana mršavljenja, vaša prehrana ima najveći utjecaj na vašu sposobnost da izgubite težinu. Da biste izgubili tjelesne masti, morate jesti u kalorijskom deficitu. 

"Morate sagorijevati više kalorija nego što ih jedete", izjavila je Kimberly Gomer direktorica prehrane u Centru za dugovječnost Pritikin.

4. Smanjiti unos šećera

Previše šećera može dovesti do povećanja tjelesne težine, uključujući i trbuh, pogotovo ako pijete sokove. Istraživanja pokazuju da povećanje šećera može dovesti do povećanja masnoća u trbuhu. 

"Šest čajnih žličica dnevno preporučuje se onima koji žele izgubiti masnoće u trbuhu", preporučuje dijetetičarka Jeanette Kimszal.

5. Smanjiti konzumaciju alkohola

Da, možete piti alkohol i još uvijek izgubiti na težini. Ali, ako pokušavate ciljati masnoće na trbuhu, možda je najbolje izbaciti ga.

"Smanjenje unosa alkohola također može pomoći smanjiti masnoće na trbuhu. Često zaboravljamo da je alkohol hranjiva tvar, težine sedam kalorija po gramu", objasnila je osobna trenerica Rachel Gerson.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara