Ovo je sedam stvari koje mogu biti uzrok trovanja hranom
MILIJUNI ljudi svake se godine otruju hranom, tvrdi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Trovanje nastaje zbog konzumiranja hrane i vode zagađene različitim bakterijama, virusima, gljivicama i parazitima. Mikroorganizmi ili njihovi toksini hranom uneseni u probavni trakt, izazivaju mučninu, povraćanje, grčeve u trbuhu i proljev te niz drugih simptoma koji ovise o vrsti uzročnika.
I dok trovanje hranom možete zaraditi bilo gdje, ono se češće događa kada jedete i pijete vani, u restoranima i barovima, nego kod kuće.
Nekoliko je stručnjaka za portal Insider opisalo na što biste trebali pripaziti ako želite izbjeći trovanje hranom.
Svježe cijeđeni sokovi
Iako izgledaju ukusno i puni su hranjivih tvari, mogu biti rizični.
"Najčešće se u njima mogu naći E. coli i Campylobacter pa ne bi bilo loše preskočiti ih u restoranima i barovima", rekao je Jory D. Lange.
Nepasterizirani sirevi
S nepasteriziranim je sirevima slično kao i s nepasteriziranim sokovima. Brie, camembert, kozji, feta i plavi sir rade se od nepasteriziranog mlijeka, a mogu biti dom različitim mikroorganizmima, među kojima je i bakterija listerija. Posebno bi oprezne trebale biti trudnice.
Sirovi proizvodi od brašna
Iako mnogi misle da problem u sirovom tijestu najčešće predstavljaju sirova jaja, lako se može dogoditi da to bude brašno. Mnogi roditelji djeci često znaju dati sirovo tijesto za igru, što nikako nije preporučljivo jer brašno u sebi može sadržavati štetne bakterije, poput E. Coli.
Kuhani i pečeni obroci u trgovačkim lancima
Možda su nešto jeftiniji, ali na kraju bi vas mogli skupo koštati. Riječ je o hrani koja zna dugo stajati u staklenim vitrinama i zato je plodno tlo za Staphylococcus aureus ili Bacillus.
Kocke leda
Ako često putujete, znate da je naručivanje koktela s ledom u stranim zemljama nešto o čemu biste trebali dobro razmisliti.
"Turisti će naručiti koktele s ledom pritom misleći kako ne postoji opasnost jer ne piju vodu, no u njemu se zna naći mnogo bakterija. Najbolje je izbjegavati bilo kakva pića s ledom", rekao je Lange.
Klice
"Klice su jako ukusne, no ove su male mladice uzrok više od 30 epidemija od 1990. godine i ne postoji način na koji možete biti sigurni da su ispravne za konzumaciju. Sirove klice rastu u toplim, vlažnim okruženjima, a to su idealni uvjeti za E.Coli i salmonelu", rekla je dijetetičarka Becky Kerkenbush.
Sirova, nedovoljno kuhana ili pečena jaja
Jedenjem sirovih ili nedovoljno kuhanih i pečenih jaja riskirate salmonelu. Osim toga, ljuske od jaja mogu uzrokovati probleme pa ih je najbolje držati podalje od kuhanih jaja, savjetuje Kerkenbush.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati