Ovo je sedam stvari koje mogu biti uzrok trovanja hranom

Ovo je sedam stvari koje mogu biti uzrok trovanja hranom
Foto: Instagram

MILIJUNI ljudi svake se godine otruju hranom, tvrdi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Trovanje nastaje zbog konzumiranja hrane i vode zagađene različitim bakterijama, virusima, gljivicama i parazitima. Mikroorganizmi ili njihovi toksini hranom uneseni u probavni trakt, izazivaju mučninu, povraćanje, grčeve u trbuhu i proljev te niz drugih simptoma koji ovise o vrsti uzročnika. 

I dok trovanje hranom možete zaraditi bilo gdje, ono se češće događa kada jedete i pijete vani, u restoranima i barovima, nego kod kuće. 

Nekoliko je stručnjaka za portal Insider opisalo na što biste trebali pripaziti ako želite izbjeći trovanje hranom. 

Svježe cijeđeni sokovi

Iako izgledaju ukusno i puni su hranjivih tvari, mogu biti rizični.

"Najčešće se u njima mogu naći E. coli i Campylobacter pa ne bi bilo loše preskočiti ih u restoranima i barovima", rekao je Jory D. Lange. 

Nepasterizirani sirevi

S nepasteriziranim je sirevima slično kao i s nepasteriziranim sokovima. Brie, camembert, kozji, feta i plavi sir rade se od nepasteriziranog mlijeka, a mogu biti dom različitim mikroorganizmima, među kojima je i bakterija listerija. Posebno bi oprezne trebale biti trudnice. 

Sirovi proizvodi od brašna

Iako mnogi misle da problem u sirovom tijestu najčešće predstavljaju sirova jaja, lako se može dogoditi da to bude brašno. Mnogi roditelji djeci često znaju dati sirovo tijesto za igru, što nikako nije preporučljivo jer brašno u sebi može sadržavati štetne bakterije, poput E. Coli.

Kuhani i pečeni obroci u trgovačkim lancima

Možda su nešto jeftiniji, ali na kraju bi vas mogli skupo koštati. Riječ je o hrani koja zna dugo stajati u staklenim vitrinama i zato je plodno tlo za Staphylococcus aureus ili Bacillus. 

Kocke leda

Ako često putujete, znate da je naručivanje koktela s ledom u stranim zemljama nešto o čemu biste trebali dobro razmisliti. 

"Turisti će naručiti koktele s ledom pritom misleći kako ne postoji opasnost jer ne piju vodu, no u njemu se zna naći mnogo bakterija. Najbolje je izbjegavati bilo kakva pića s ledom", rekao je Lange.

Klice

"Klice su jako ukusne, no ove su male mladice uzrok više od 30 epidemija od 1990. godine i ne postoji način na koji možete biti sigurni da su ispravne za konzumaciju. Sirove klice rastu u toplim, vlažnim okruženjima, a to su idealni uvjeti za E.Coli i salmonelu", rekla je dijetetičarka Becky Kerkenbush. 

Sirova, nedovoljno kuhana ili pečena jaja

Jedenjem sirovih ili nedovoljno kuhanih i pečenih jaja riskirate salmonelu. Osim toga, ljuske od jaja mogu uzrokovati probleme pa ih je najbolje držati podalje od kuhanih jaja, savjetuje Kerkenbush. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara