Nutricionist izdvojio koje vrste voća bismo trebali jesti svaki tjedan
UZ JEDENJE voća povezuje se mnogo zdravstvenih dobrobiti, a jedenje određenih vrsta voća, koje su bogate vlaknima, pozitivno utječe na probavu, ali i cjelokupno zdravlje. Nutricionist Lon Ben-Asher izdvojio je najbolje vrste voća, koje bismo svi trebali jesti svaki tjedan.
Borovnice
Lon Ben-Asher ističe da su borovnice "nutricionistički pokretač". Sadrže antocijanine, fitokemijske flavonoide koji im daju boju i djeluju kao antioksidanti koji uklanjaju slobodne radikale. Također, bogate su vitaminima i mineralima, uključujući vitamin C, K te mangan.
Uz to, sadrže i topiva vlakna koja su "važna u smanjenju kardiovaskularnih bolesti i pomažu u smanjenju skoka glukoze kod ljudi sa smanjenom razinom šećera u krvi", ističe nutricionist.
Jabuke
"Jabuke imaju mnoga protuupalna i antioksidativna svojstva, za koja se pokazalo da smanjuju rizik od mnogih kroničnih bolesti zbog polifenolnih spojeva", dodaje Ben-Asher. Baš kao i borovnice, jabuke sadrže topiva, ali i netopiva vlakna koja pomažu u održavanju zdravlja probavnog sustava.
Naranče
Naranče su bogate vitaminom C, ali i drugim nutrijentima poput kalija, željeza, kalcija, vitamina E i vitamina B. Vitamin C pomaže u izgradnji kolagena, što usporava starenje kože i održava vaš izgled, prenosi Eating Well.
Suhe šljive
Suho voće, posebno suhe šljive, može biti koristan izvor hranjivih tvari u prehrani. Jedenje suhih šljiva pospješuje probavu s visokim udjelom vlakana te sadrži veliku količinu vitamina K.
Maline
Kako prenosi Eating Well, maline su poznate po tome što imaju jednu od najvećih količina vlakana te sadrže osam grama vlakana po šalici. Osim vlakana, bogate su i magnezijem koji pomaže u regulaciji brojnih tjelesnih funkcija, kao što su sinteza proteina, funkcija mišića i živaca, kontrola šećera u krvi i krvnog tlaka.
Banane
"Banane su bogate dijetalnim vlaknima, što pomaže u zadržavanju hrane u želucu dulje, smanjujući osjećaj gladi i održavajući vas sitima te time pridonose boljem upravljanju težinom i smanjenju rizika od pretilosti", ističe Ben-Asher. Dodaje da banane "imaju vrlo visok sadržaj kalija", a redovita konzumacija može poboljšati zdravlje srca i smanjiti ukupni rizik od kroničnih bolesti.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati