Pet stvari koje zdravlje vaše majke otkriva o vašem zdravlju

Pet stvari koje zdravlje vaše majke otkriva o vašem zdravlju
Foto: 123RF

GENETIKA igra veliku ulogu u vašim životima pa tako i u vašem zdravlju. Zanimljivo je kako samo jedan pogled na zdravstveni karton vaše majke istovremeno može otkriti puno toga i o vašem zdravlju. Ovo osobito vrijedi za potencijalne komplikacije koje više pogađaju žene nego muškarce. Upravo zato je iznimno važno biti upoznat s kompletnom obiteljskom medicinskom poviješću, kaže Neeraj Gandotra, psihijatrica i predavačica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Johns Hopkins te glavna liječnica u Delphi Behavioral Health. 

Ponekad obitelji ne žele razgovarati o tim stvarima, ali važno je znati istinu o tome kako je i zašto baka umrla kako biste mogli prepoznati vlastite zdravstvene rizike.

Kosti

Primjer: osteoporoza, stanje u kojem vaše kosti slabe s godinama. Prema CDC-u, osteoporoza pogađa 25 posto žena starijih od 65 godina, ali samo 6 posto muškaraca.

"Postoje snažni dokazi za povećan rizik od osteoporoze ako ju je vaša majka imala", kaže Todd Sontag, specijalist obiteljske medicine s Orlando Health Physician Associates. 

"To mnogo puta ima veze s naslijeđenom tjelesnom strukturom manje tjelesne težine - tjelesne težine manje od 58 kg ili BMI-om manjim od 22 što može povećati rizik od osteoporoze", navodi.

Još jedan čimbenik rizika je jednostavno roditeljska anamneza prijeloma kuka, kaže on. Da biste ublažili ove učinke i smanjili rizik, pobrinite se da unosite dovoljno kalcija i vitamina D te vodite zdrav način života.

Koža

Pitate se hoćete li s godinama dobiti izražene bore ili oštećenja kože? Pogledajte majčino lice. 

"Sposobnost vaše majke da razgrađuje kolagen i vrijeme kada je počela dobivati bore će se vjerojatno prenijeti i na vas. Baš kao i obrazac raspada kolagena: je li najprije dobila bore oko očiju ili dublje linije oko usta?" kaže dermatologinja Purvisha Patel.

Promatrajući fotografije vaše majke iz različitih životnih faza, možete predvidjeti kako ćete vi stariti.

Depresija

Možda već znate da se depresija dijagnosticira dvostruko češće kod žena nego kod muškaraca. Osim toga, to je genetski povezano - određene genetske mutacije povezane s depresijom javljaju se samo kod žena, pokazalo je istraživanje objavljeno u Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology.

Dakle, ako je vaša majka imala depresiju, trebali biste biti na oprezu i potražiti liječenje ako je potrebno. 

"Zato je poznavanje obiteljske medicinske anamneze toliko važno da postanete proaktivni u vezi sa svojim osobnim zdravljem", kaže psihologica Deborah Serani.

Oči

Žene imaju veću vjerojatnost da razviju glaukom oka, a također imaju veću vjerojatnost da će biti slabovidne, kaže Američka akademija za oftalmologiju (AAO). Također, zahvaljujući menopauzi, žene imaju veću vjerojatnost da razviju sindrom suhog oka, koji se često javlja kod glaukoma. Osim toga, glaukom ima veze i s genetskim predispozicijama, pa ako ga ima vaša mama (ili otac), obavezno obavijestite svog oftalmologa i redovito se pregledavajte, kaže dr. Sontag. 

"Imate veći rizik od razvoja glaukoma i drugih bolesti oka ako ih je vaša majka imala", kaže on. 

Alzheimerova bolest

Gotovo dvije trećine oboljelih od alzheimerove bolesti čine žene, navodi Alzheimer's Association. Točni razlozi zašto je to tako još nisu poznati, ali izgleda da je razlog jednostavna činjenica da žene žive duže od muškaraca.

No postoji utvrđena genetska veza za alzheimerovu bolest. 

"Identificirani su genetski aleli koji povećavaju rizik od razvoja alzheimerove bolesti", kaže dr. Sontag te dodaje: "Povijest bolesti kod majke povećava rizik."

The National Institute on Aging izvijestio je da ako vaša majka ili otac imaju genetsku mutaciju alzheimerove bolesti u ranom stadiju, postoji 50-postotna šansa da ćete je naslijediti, piše The Healthy.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara