Posljednjih dana se osjećate loše? Evo kako jesen utječe na vaše zdravlje

Posljednjih dana se osjećate loše? Evo kako jesen utječe na vaše zdravlje
Foto: 123RF

NAKON ljetnih vrućina, mnogi redovno jedva dočekaju prve dane jeseni i dolazak hladnijih dana. No, jeste li se ikada zapitali kako takva promjena vremena utječe na vaš organizam i općenito zdravlje?

Ovaj popis vam se vjerojatno neće svidjeti:

Opadanje kose

Kao što smo nedavno pisali, pojačano opadanje kose karakteristično je upravo za jesenske dane. Kako su istraživanja pokazala, to je ustvari reakcija na nedostatak svjetla. Naime, naša je kosa u ljeto i proljeće nešto bujnija te brže raste jer svjetlost aktivira hormon rasta, ali i tijelo zadržava vlasi kako bi tjeme zaštitilo od jakog ljetnog sunca. 

Jesensko opadanje kose u pravilu traje između šest i osam tjedana, a stručnjaci smatraju da je normalno dnevno izgubiti do 100 vlasi.

Suha koža

Hladan zrak i nedostatak vlage mogu izazvati iritaciju očiju te osjećaj suhoće, ali i peckanja. Slična stvar se događa i s vašom kožom pa ona postaje dehidrirana i osjetljiva. Zato se preporučuje pojačan unos tekućine kao i konzumacija C vitamina, a u dnevnu njegu uvrstite i kremu koja će hidratizirati kožu.

Depresija

Rjeđe izlaganje suncu kod nekih ljudi može izazvati simptome nalik depresiji, a jedan od razloga je i manja razina D vitamina. Neki od simptoma su umor, bezvoljnost, pospanost, varijacije u težini, osjetljivost te izbjegavanje druženja s poznanicima.

Slab imunitet

Tijekom hladnijih mjeseci češće boravimo u zatvorenim prostorijama s drugim ljudima, a upravo je to jedan od razloga češćih prehlada. Također, centralno grijanje može uzrokovati sušenje nosne sluznice, što olakšava pojavu virusnih infekcija, baš kao i nedostatak vitamina D. 

Nedostatak energije

Jedan od razloga za smanjenu razinu energije je i teža hrana bogata ugljikohidratima koju češće konzumiramo tijekom hladnijih dana.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara