Pripremite se! Večerašnje pomicanje sata može imati posljedice na vaše zdravlje

Pripremite se! Večerašnje pomicanje sata može imati posljedice na vaše zdravlje
Foto: 123RF

SVE je izglednije da će se pomicanje sata uskoro ukinuti, a jedan od glavnih razloga je utjecaj na čovjekov bioritam i zdravlje. Bilo da je riječ o pomicanju sata unaprijed ili unazad, znanstvenici su sigurni da ono negativno utječe na čovjeka, odnosno remeti se njegov cirkadijalni ritam, piše portal WEbMD.

Dobra je vijest da se ljudski organizam lakše prilagođava promjeni koja nas večeras očekuje, pomicanju sata unazad. No, i dalje kod mnogih izaziva nesanicu, migrene, razdražljivost, pa čak i depresiju.

Da i ljudi sami primjećuju promjene, potvrdilo je i nedavno njemačko istraživanje provedeno u ime zdravstvenog osiguranja DAK. Utvrđeno je da gotovo svaki treći Nijemac, odnosno njih 29 posto, ima problema s fizičkim i mentalnim zdravljem nakon pomicanja sata - što je najveći postotak u posljednjih nekoliko godina.

Konkretno, 77 posto ispitanika u njihovoj anketi reklo je da se osjećaju umorno zbog promjene vremena. Prema istraživanju, sljedeći najčešći prigovor odnosi se probleme sa spavanjem. Tako od nesanice pati čak 70 posto ispitanika, a posebno je izražena kod žena.

Nedostatak koncentracije se također našao na ovom popisu, a gotovo trećina ispitanih je priznala da se nakon pomicanja kazaljke na satu osjećaju razdražljivo. Zanimljivo je i da je njih 18 posto priznalo kako je zakasnilo na posao u tjednu u kojem se prešlo na drugačije računanje vremena, piše The Local.

"Psihološki problemi koji se pojave nakon promjene vremena nisu ništa neobično", objasnila je psihologinja Franziska Kath te je objasnila kako osjećaj nalikuje jat lagu jer se "zbunjuje" unutarnji sat.

No, postoji lijek za to.

"Najbolji je lijek ujedno i najjednostavniji. Odmor i nekoliko dana strpljenja. Često pomaže da ne zakazujete stresne sastanke u tjednu nakon promjene i da usporite tempo", rekla je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara