Samodijagnoza intolerancije ili alergije na hranu novi je poremećaj u prehani

Samodijagnoza intolerancije ili alergije na hranu novi je poremećaj u prehani
123RF

BROJNE su prednosti zdrave prehrane, no pojavila se i jedna negativna, nutrichondria. Ovaj novi oblik poremećaja u prehrani stručnjaci su opisali kao ''sklonost samodijagnozi intolerancije ili alergije na hranu temeljem pretpostavki ili manjkavih dokaza''.

Ako poznajete nekoga tko tvrdi da je intolerantan na gluten ili laktozu, a nema medicinske dokaze, moguće je da ta osoba pati od ovog stanja koje zahvaća jednu od tri osobe.

Gotovo polovica Britanaca vjeruje da imaju alergiju na neku hranu ili je ne podnose, a samo 15 posto njih se podvrgnulo alergološkim testiranjima.

Prema podacima dostupnim na DNAFi-ut, nutrichondria najčešće zahvaća osobe stare od 25 do 34 godine. Čak 57 posto njih vjeruje da su intolerantni ili alergični na određenu hranu zbog utjecaja poznatih osoba i društvenih mreža. 

Nutrichondria se povezuje s ortoreksijom, stanjem u kojem je osoba opsjednuta zdravom prehranom do te mjere da vodi iznimnu brigu o čistoći posuđa i metodama kuhanja.

Stručnjaci smatraju da je jedini način za borbu protiv nutrichondrije posjetiti liječnika i dobiti točnu dijagnozu temeljem obavljenih pretraga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara