Šećer ili sol? Što je štetnije za vaše zdravlje?
ZANIMLJIVO je kako su upravo šećer i sol namirnice čiji je unos najteže kontrolirati. I šećer i sol su često skriveni u prerađenoj hrani pa mnogi ljudi nisu ni svjesni da ih konzumiraju u prevelikim količinama.
Naime, preporučeni dnevni unos šećera je 25 grama za odrasle osobe, što je otprilike šest čajnih žličica, dok je preporučeni unos soli za odraslu osobu jedna žličica na dan, odnosno četiri do šest grama. Pojedina istraživanja pokazuju kako čak 90 posto ljudi svakodnevno u organizam unosi puno više od toga.
Svima je jasno da pretjerana konzumacija šećera i soli može uzorkovati zdravstvene probleme, ali postavlja se pitanje što je štetnije za ljudski organizam.
Šećeri koji se prirodno nalaze u hrani nisu toliko problematični, ali velik problem predstavljaju prerađeni šećeri. Oni nemaju osobitu nutritivnu vrijednosti, ali su bogati kalorijama. Svi oni podižu razinu šećera u krvi i potiču povećanu proizvodnju inzulina koji je neophodan tijelu da bi ono probavilo sav taj šećer. No, prevelikim unosom šećera može doći do inzulinske rezistencije, što je glavni uzrok za skladištenje šećera u obliku masti. Osim toga, prevelika konzumacija šećera može uzrokovati dijabetes tipa 2, kao i gastrointestinalne bolesti.
Također, kada razmišljate o zdravlju srca, krvni tlak je jedan od najznačajnijih čimbenika rizika. A ako imate visoki krvni tlak, vjerojatno ste razmišljali o smanjenju unosa soli. No, nova istraživanja pokazuju kako je šećer jedan od glavnih krivaca za izazivanje niza zdravstvenih stanja, uključujući visok krvni tlak te povećanje rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Nasuprot tome, sol nam treba za regulaciju tekućine u organizmu i za prijenos elektrolita u tijelu. Kao što je već navedeno, sol se povezuje s visokim krvnim tlakom, bolestima srca i krvnih žila, a osim toga ima i štetan utjecaj na jetru i bubrege. Uzrok je i problema s nadutošću.
Iako stručnjaci naglašavaju kako je ključ zdravlja umjerena konzumacija obje ove namirnice, slažu se kako je šećer veći problem. Naime, ljudi s njegovom konzumacijom sve češće pretjeruju te ga se povezuje s velikim brojem zdravstvenih problema, navodi portal SamHealth.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati