Što više vremena provodite s bakom, to će dulje živjeti, kaže istraživanje

Što više vremena provodite s bakom, to će dulje živjeti, kaže istraživanje
Foto: Instagram

AKO majku ili baku pozovete na večeru, mogli biste joj produljiti život i povećati njegovu kvalitetu, otkrilo je istraživanje provedeno na kalifornijskom sveučilištu. 

Znanstvenici su otkrili da usamljenost igra veliku ulogu u starenju. 

Za potrebe istraživanja pratili su 1600 osoba prosječne dobi od 71 godine i došli do otkrića da su usamljeni, bez obzira na socio-ekonomski status i opće zdravstveno stanje, imali veću stopu smrtnosti. Gotovo 23 posto usamljenih osoba umrlo je u roku od šest godina od početka istraživanja 2011. godine, za razliku od 14 posto onih koji su izjavili da imaju društvo.

''Cijeli život imamo potrebu biti okruženi ljudima koji nas poznaju, cijene i uveseljavaju, a to vrijedi i u starijoj životnoj dobi“, izjavila je socijalna radnica Barbara Moscowitz za The New York Times.

Starije osobe iznimno cijene takve odnose pa žele provoditi više vremena s djecom i unucima.

''Oni su vrlo tolerantni prema nesavršenostima, više od mladih. Također, imaju više iskustva i znaju za što se vrijedi boriti, a za što ne“, upozorila je profesorica ljudskog razvoja Rosemary Blieszner.

Starije osobe, upozoravaju stručnjaci, treba pozivati na druženja i ohrabriti ih jer oni tako napreduju, a mladima to donosi priliku za povezivanje i napredovanje. 

Zato ne zaboravite pozvati majku i oca ili baku i djeda na večeru jer je taj odnos kao simbioza. Njima će goditi društvo i razgovor, a vama njihove priče i zagrljaji. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara