Stomatolozi otkrili najgore načine izbjeljivanja zubi

Stomatolozi otkrili najgore načine izbjeljivanja zubi
Foto: 123RF

ČAK i ako redovno održavate higijenu usne šupljine, postići "holivudski" osmijeh nije uvijek najlakše. Upravo zato mnogi isprobavaju različite metode izbjeljivanja zubi, a industrija koja se bavi proizvodnjom proizvoda za izbjeljivanje vrijedi nevjerojatnih 3,1 milijarde dolara, navodi Academy of Cosmetic Dentists.

Unatoč tome, stomatolozi upozoravaju da bi neke od mnogobrojnih metoda možda trebali zaobići jer bi mogle napraviti više štete nego koristi.

Pregled stomatologa

Prije isprobavanja bilo koje od tih metoda posjetite svog stomatologa.

"Na temelju vašeg oralnog zdravstvenog stanja, stomatolog će vam moći reći je li izbjeljivanje primjereno za vas", objašnjava Adam Still, stomatolog s Floride te ističe kako čak ni izbjeljivanje ne može ukloniti neka oštećenja i mrlje.

Prečesto izbjeljivanje

Sve dok slijedite upute liječnika ili upute proizvođača, tretmani izbjeljivanja trebali bi biti sigurni. Problemi nastaju kada ljudi koriste proizvode duže ili češće nego što se preporučuje, ali i ako ih koriste na svoju ruku.

"Rizik da pretjerate s izbjeljivanjem zubi postoji zbog prekomjerne izloženosti aktivnom sastojku vodikova peroksida i drugim kiselim kemikalijama za izbjeljivanje zuba", kaže Steven Davidowitz, stomatolog iz New Yorka.

Naime, izloženost tim kemikalijama može uništiti caklinu, pa čak i rezultirati erozijom - što dovodi do oslabljene cakline, preosjetljivosti, kao i iritacije desni.

Izbjeljivanje već punjenim udlagama

Univerzalne udlage, odnosno one koje se ne izrađuju prema svakom pacijentu pojedinačno, ne mogu svima odgovarati.

"Zato se vjerojatno neće savršeno uklopiti u vaše zube te time povećavate rizik od iritacije desni, pojavljivanja osjećaja pečenja i preosjetljivosti", upozorava dr. Still.

Umjesto toga, posavjetujte se sa svojim stomatologom koji može izraditi udlagu koja će vam odgovarati.

"Udlage napravljene u stomatološkoj ordinaciji sigurnije su i učinkovitije jer možemo upotrijebiti veću koncentraciju gela za izbjeljivanje i udlaga zadržava gel bolje nego metode koje možete sami odraditi kod kuće", kaže Kenneth Magid, izvanredni klinički profesor sa Stomatološkog sveučilišta u New Yorku.

Zubne paste za izbjeljivanje

Iako su mnoge paste za uklanjanje mrlja i izbjeljivanje sigurne za svakodnevnu upotrebu, one nisu uvijek sigurne za sve vrste cakline, upozorava dr. Davidowitz.

"Takve paste sadrže i posebne kemikalije, a ponekad i abrazivna sredstva za poliranje kako bi se uklonile mrlje s vanjske površine zuba", kaže on.

Kada ih prečesto ili neispravno koristite, s vremenom možete oštetiti caklinu. Zato je najbolje pitati svog stomatologa mogu li vaši zubi tolerirati ove vrste paste i koliko dugo. 

Trake za izbjeljivanje

Ako su trake prevelike, gel će nadražiti desni i može izazvati osjetljivost. Pored toga, nedavna istraživanja pokazuju da tvari koje se nalaze u tim trakama mogu prodrijeti u vanjski sloj cakline te mogu razgraditi proteine u zubima. Neka od tih oštećenja se mogu popraviti s vremenom, ali važno je slijediti upute koje ste dobili s proizvodom.

Izbjeljivanje uz pomoć jagoda ili jabučnog octa

"Prirodne metode se nisu pokazale korisnima kada je u pitanju izbjeljivanje zubi", kaže dr. Slavin te dodaje kako voće zbog kiseline koju prirodno sadrži može izazvati eroziju cakline, piše The Healthy.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara