Svaka četvrta žena odlazak u teretanu smatra zastrašujućim, otkriva istraživanje

Svaka četvrta žena odlazak u teretanu smatra zastrašujućim, otkriva istraživanje
Foto: 123RF

NOVO istraživanje otkrilo je da svaka četvrta žena odlazak u teretanu smatra ‘zastrašujućim’ jer se boje osude drugih. Gotovo polovica žena u nekom se trenutku tako osjećala u teretani, a to najviše utječe na one u dobi od 18 do 24 godine.

37 posto njih smatra da drugi misle da nisu dovoljno dobre da bi išle u teretanu, a 28 posto brine da će ih drugi smatrati neprivlačnima kada vježbaju. Trećinu brine da će im se drugi smijati ako ne znaju što rade, a to na kraju rezultira odustajanjem i ostankom kod kuće.

Sve su to podaci dobiveni istraživanjem koje je tvrtka Sure Women provela među 2000 žena. Tako je otkriven i podatak da se žene ne kreću dovoljno što može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. 

Rezultat je otkrio da je prosječna Britanka tjelesno aktivna četiri sata u danu što znači da tri četvrtine dana provodi sjedeći ili ležeći.

Više od petine ispitanica priznalo je da vježbaju manje od jednom tjednom, ponekad uopće ne i radije provode vrijeme gledajući televiziju, pregledavajući internet ili ne radeći ništa kod kuće.

Iako u prosjeku troše 300 funti na članstvo u teretanama i fitness treninge, mnoge to uopće ne koriste.

“Šokirali smo se ovim podacima. Žene se ne kreću dovoljno, a nevjerojatno je što ih u tome sprječava. Jednostavne stvari poput pješačenja do posla, korištenje stuba umjesto dizala ili duže šetnje vikendima su primjeri manjih aktivnosti koje mogu imati veliki utjecaj”, izjavila je Courtney Lucas, voditeljica brenda Sure Women.

Iako 67 posto žena priznaje da želi više poraditi na tjelesnoj aktivnosti, prepreke su im izgovori poput “bit ću previše crvena i znojna” ili osjećaju strah da neće biti dovoljno dobre.

“Tjelovježba se reklamira kao lijek za toliko toga, od depresije do gubitka pamćenja. Razne studije upozoravaju da će sjedilački način života uzrokovati isti broj smrti kao pušenje i određene vrste raka, ali ljudi kao da to ne shvaćaju”, upozorila je dr. Sarah Jarvis, stručnjakinja za žensko zdravlje.

Evo što su prema istraživanju vodeći razlozi za izbjegavanje tjelovježbe među ženama:

1. Nedostatak novca (27%)

2. Smatram to zastrašujućim (25%)

3. Briga da se neću uklopiti među druge ljude (21%)

4. Briga što će drugi misliti o meni (19%)

5. Ne znam kako koristiti sprave (16%)

6. Brinem da ću biti previše crvena i znojna (15%)

7. Bojim se da nisam dovoljno dobra (14%)

8. Mislim da moram biti u boljoj formi da bih mogla vježbati pred drugima (14%)

9. Osjećam nelagodu pred muškim trenerima (14%)

10. Ne sviđa mi se kako izgledam u sportskoj odjeći (12%)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara