Test sa stepenicama može predvidjeti rizik od preranog umiranja, tvrdi studija

Test sa stepenicama može predvidjeti rizik od preranog umiranja, tvrdi studija
Foto: 123RF

AKO možete bez stajanja odraditi ovaj jednostavan test, to je dobar znak.

Zanima vas kakvo je opće stanje vašeg zdravlja? Dovoljno je da pronađete neke stepenice i one bi vam mogle dati odgovor na to pitanje. Barem ako je vjerovati tvrdnjama koje su nedavno iznijeli stručnjaci.

Naime, istraživanje predstavljeno na sastanku Europskog kardiološkog društva pokazalo je da vježbe koje zahtijevaju brzo kretanje mogu predvidjeti rizik od prerane smrti uzrokovane srčanim bolestima, pa čak i tumorima. Kako tvrde istraživači okupljeni oko ovog istraživanja, ljudi koji su bili u kondiciji i koji mogu podnijeti visoke razine fizičkog napora imaju manji rizik od preranog umiranja.

"Sudionici istraživanja nakon vježbanja su prošli i ultrazvuk srca, ali postoji puno jednostavniji, a poprilično sličan način da provjerite u kakvoj ste kondiciji: Provjerite možete li se stepenicama popeti na četvrti kat za manje od jedne minute i bez zaustavljanja", objasnio je dr. Jesús Peteiro, autor studije i kardiolog u španjolskoj sveučilišnoj bolnici A Coruña.

Kako kaže, ako ovaj test odradite bez problema, to je dobar znak, a ako zapnete, to je jasan signal da trebate početi više vježbati ako želite sačuvati vlastito zdravlje.

"Fizička aktivnost ima pozitivan učinak na krvni tlak i lipide, smanjuje upalu i poboljšava imunološki odgovor organizma na tumore", izjavio je Peteiro za Today.

Inače, ovo je istraživanje trajalo pet godina, a u njemu je sudjelovalo 2.615 osoba. Kod osoba sa slabom funkcionalnom sposobnošću, stopa smrtnosti od srčanih bolesti bila je gotovo tri puta veća, a smrtnost od raka bila je gotovo dvostruko veća u usporedbi s onima koji su bili u dobroj kondiciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara