Trčanje je učinkovit alat za borbu protiv starenja, kažu znanstvenici

Trčanje je učinkovit alat za borbu protiv starenja, kažu znanstvenici
Foto: 123RF

​​​TRČANJE može biti vrlo osvježavajuća aktivnost, idealna tijekom hladnih zimskih mjeseci. Osim što trčanjem možete izgraditi jake kosti i mišiće, redovitim odlascima na lagane utrke mogli biste usporiti i znakove starenja.

Znanstvenici sa Sveučilišta Leipzig u Njemačkoj, objavili su istraživanje u kojem su opisali kako različiti oblici vježbanja utječu na ljudsko tijelo, uspoređujući učinke izdržljivosti, takozvanog HIIT treninga i treninga otpora.

Tijekom šest mjeseci, tim je proučavao 266 zdravih dobrovoljaca koji su sudjelovali u tri treninga tjedno. Trening izdržljivosti je uključivao trčanje na dugačke staze, HIIT trening sastojao se od zagrijavanja nakon kojeg su slijedili intervali trčanja, a trening otpora uključivao je razne vježbe.

"Naše je glavno otkriće da je u skupinama koje su trenirale trening izdržljivosti i HIIT trening bila povećana aktivnost telomeraze, enzima važnog za starenje stanica, sposobnost regeneracije i zdravo starenje" rekao je profesor Ulrich Lauds, jedan od autora studije.

"Zanimljivo je da trening otpora nije imao ove učinke", zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara