Vježbom protiv depresije: Ovako možete poboljšati vaše raspoloženje

Vježbom protiv depresije: Ovako možete poboljšati vaše raspoloženje
123rf

VJEŽBANJE je efikasan način za prevenciju i borbu protiv depresije. American Journal of Preventive Medicine pročešljao je više od 26 godina istraživanja o tjelesnoj aktivnosti i njenoj vrijednosti u borbi protiv depresije. Autor, George Mammen, uvjeren je da postoje obećavajući dokazi o izravnoj povezanosti između vježbanja i smanjivanja depresije. 

Vježbanje ubrzava promet važnih kemikalija u mozgu

Trening ubrzava i pojačava moćne kemikalije u mozgu, kao što su endorfini i neurotransmiteri, povezani s raspoloženjem. Primjerice, istraživanje iz 2016. sa Sveučilišta u Kaliforniji pokazalo je da intenzivni treninzi podižu razine dvaju čestih neurotransmitera - glutamata i gama-aminomaslačne kiseline. Oni su često slabije razvijeni u osoba s depresivnim poremećajima, ali vraćaju se u normalu pri poboljšanju mentalnog zdravlja. Vježbanje, kako tvrdi dr. Richard Maddock, pomaže u stvaranju novih neurotransmitera.

Vježbanje gradi ćelije u mozgu, kao i samopouzdanje

Treninzi mogu oponašati djelovanje antidepresiva, pomažući mozgu u stvaranju novih neurona u dijelovima povezanima s depresivnim poremećajima. Također, kako piše Journal od Psychiatry Neuroscience, pomaže i u podizanju samopouzdanja. 

Pet dodatnih načina na koje vam vježbanje može pomoći

Mayo Clinic prenosi kako redovito vježbanje ima mnoge pozitivne psihološke i emocionalne utjecaje na zdravlje.

Vježbanje može odvratiti pozornost s negativnosti koja služi kao gorivo za depresiju.

Vježbanje vam nudi priliku za upoznavanje i socijaliziranje s drugim ljudima. Izolacija iz društva je jedan od faktora rizika za depresiju.

Vježbanje je zdrav način borbe protiv depresije. Nezdrave navike, kao što su alkohol, drogiranje ili prežderavanja, samo pogoršavaju depresiju.

Vježbanje smanjuje razinu tjelesnih kemikalija koje mogu pogoršati depresiju.

Vježbanje podiže tjelesnu temperaturu, što pomaže u smirivanju.

Koje vrste vježbi najbolje pomažu?

Čini se kako aerobne vježbe koje podižu broj otkucaja srca i udisaja najbolje djeluju, navodi dr. Ken Duckworth, jedan od profesora na Harvardu. 

"Morate natjerati srce da se uzlupa kako biste potaknuli otpuštanje endorfina koji djeluju na raspoloženje. Prilično je jasno da, ako se redovito bavite aerobnim treninzima, da vam mogu pomoći u smanjivanju depresije", kaže dr. Duckworth.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara