Voće i povrće uvijek treba oprati. Stručnjakinja objasnila kako točno
KAŽU da je voće prirodni slatkiš. Ukusno je i slatko. Ali postoji jedna sitnica koju ponekad zaboravimo. Voće može biti strašno prljavo i treba ga oprati, baš kao i povrće, kaže uzgajivačica voća i povrća Natalie Sexton.
"Jedine iznimke su smrznuti ili pakirani proizvodi s naljepnicama koje jasno daju do znanja da je proizvod opran prije pakiranja i spreman za jelo. Čak i ako nećete jesti kožu ili koru voća, treba ga oprati prije rezanja", istaknula je za Southern Living.
Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), voće i povrće može skrivati puno više opasnosti od same prljavštine. Na njemu se mogu nalaziti klice bakterija kao što su salmonela, e. coli i listerija. One mogu uzrokovati trovanje hranom, što je posebno opasno za odrasle starije od 65 godina, djecu mlađu od pet godina i sve osobe narušenog imunološkog sustava.
Kako oprati voće i povrće?
Prije rukovanja voćem i povrćem, prvo operite ruke vodom i sapunom. Zatim ih osušite papirnatim ručnikom, savjetuje Sexton.
Proizvode držite pod mlazom hladne vode iz slavine najmanje 10 sekundi. Isperite cijelu vanjsku stranu.
"Proces hladnog ispiranja pomoći će ukloniti sve pesticide i/ili prljavštinu s površine", kaže Sexton.
Za čvrste proizvode, primjerice jabuku ili krumpir, preporučuje korištenje četke s tvrdim dlačicama i trljanje pod mlazom vode.
"Hladna voda iz slavine najbolja je opcija za čišćenje voća i povrća. Sapun nije potreban", dodaje.
Lisnato povrće operite tako da ručno odvojite listove pa ih pojedinačno isperete vodom. Možete ih potopiti u zdjeli s hladnom vodom.
Kad proizvode operete, osušite ih čistim papirnatim ručnikom ili čistom krpom.
"Tako ćete uklonite eventualne preostale bakterije. Kad se voće i povrće osuši, koristite ga po želji", zaključila je.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati