Ovo je popis najzdravijih vrsta povrća, prema nutricionistima
POVRĆE je po stručnjacima u vrhu liste po važnosti u svakodnevnoj prehrani, a ljudi koji vole sve povrće su sretnici. Ipak, izbor povrća je zbilja jako velik, da bi čak i oni koji ne preferiraju širok spektar namirnica iz ove skupine mogli pronaći nekoliko onih koji će zadovoljiti njihove dnevne potrebe za važnim nutrijentima.
Nutricionisti su stoga sastavili popis najzdravijeg povrća, a redovita konzumacija barem polovice namirnica s liste već je vrlo dobar početak:
Shiitake gljive
"Gljive shiitake nisu samo niskokalorično povrće, već se pokazalo da smanjuju upalu i pomažu imunološkoj funkciji povećanjem sekretornog IgA, koji služi kao prva linija obrane u tijelu koja nas štiti od patogena", kaže Erin Kenney, registrirana dijetetičarka.
Batat
"Batat se smatra funkcionalnom hranom, jer sadrži mnogo hranjivih tvari koje su ljudskim bićima potrebne za optimalno zdravlje", kaže dr. sc. Jared T. Meacham uz napomenu da su izvor i topljivih i netopljivih vlakana.
"Promiče zdravlje crijeva pomažući u čišćenju gastrointestinalnog trakta, omekšavajući stolicu i pomažući u održavanju zdravlja probavnog sustava", objašnjava Meacham. Osim toga, batat je kvalitetan izvor ugljikohidrata, kaže Meacham, a jedna šalica sadrži više od polovice preporučene doze vitamina A, vitamina C i mangana. "Antioksidansi sadržani u batatu štite stanice od oštećenja i mogu imati svojstva korisna u borbi protiv raka, posebno u kolorektalnim stanicama", dodaje.
Grašak
"Grašak ima jedinstven profil hranjivih tvari jer ne samo da opskrbljuje tijelo kvalitetnim škrobnim ugljikohidratima, već također osigurava značajnu količinu vlakana i proteina, što ga čini vrlo hranjivim izvorom ovih važnih hranjivih tvari", kaže Meacham.
"Zbog toga je suplementacija proteinima graška toliko tražena i za vegane i za sve koji traže biljne proteine kao dodatak prehrani. Osim toga, zeleni grašak sadrži saponine za koje se pokazalo da su učinkoviti u borbi protiv raka. Smrznuti zeleni grašak također je dobar i dugo se čuva u zamrzivaču."
Klice brokule
"Klice brokule oslobađaju fitokemikaliju zvanu sulforafan koja može pomoći u liječenju crijeva, smanjenju upale i čak mogu pomoći u borbi protiv raka povećavajući antioksidativne aktivnosti", kaže Kenney.
Češnjak
Češnjak možda nije blagotvoran za vaš dah, ali sigurno je za vaše zdravlje. "Češnjak je nevjerojatno povrće čiji je aktivni sastojak, alicin, glavni razlog za njegova brojna zdrava svojstva. Mnoge od najutjecajnijih zdravstvenih prednosti češnjaka usredotočuju se na njegovu vjerojatnu sposobnost da pomogne u smanjenju LDL ('lošeg') kolesterola uz povećanje HDL ('dobrog') kolesterola", komentira Meacham.
Kimchi
"Kimchi, fermentirana korejska mješavina povrća, pokazala je da smanjuje razinu kolesterola u tijelu", komentira Kenney. "Fermentirana hrana pomaže u jačanju korisnih bakterija u crijevima, za koje se pokazalo da poboljšavaju imunološku funkciju."
Cikla
"Cikla sadrži antioksidans betalaine koji joj daje prirodnu, živopisnu crvenu boju. Cikla je također izvrstan izvor vitamina C, vitamina A, vitamina K, kalcija i željeza", kaže nutricionistica Alyssa Burnison.
Mrkva
"Mrkva je poznata po svojim bogatim izvorima vitamina A i karotenoida, točnije beta-karotena", kaže Burnison. "Vaše tijelo pretvara beta-karoten u vitamin A, za koji je poznato da podržava imunološku funkciju i zdravlje očiju", kaže ona.
Prokulice (kelj pupčar)
"Kelj pupčar spada u obitelj križanog povrća i odličan je izvor vitamina C, vitamina K, topljivih vlakana i folata", dijeli Burnison. "Dokazano je da topiva vlakna posebno pomažu u regulaciji šećera u krvi jer nakon probavljanja postaju tvar nalik gelu u crijevima. To može spriječiti skokove šećera u krvi i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati