Voće s najvećim udjelom ugljikohidrata

Voće s najvećim udjelom ugljikohidrata

Foto: WeHeartIt

ZANIMA li vas koje je voće najbolje jesti da zadovoljite dnevne potrebe za ugljikohidratima?

Voće je važan dio zdrave prehrane. To su namirnice bogate hranjivim tvarima, vitaminima, mineralima, vlaknima i fitonutrijentima, a mnoge vrste voća sadrže i antioksidanse poput polifenola koji štite od bolesti i održavaju organizam zdravim.

Dobro je znati i da voće ima više ugljikohidrata od povrća, ali i više šećera, što nekima, ali samo nekima, može predstavljati problem.

"U tu skupinu spadaju dijabetičari i osobe koje moraju pripaziti na razinu šećera u krvi, dok bi svi ostali trebali znati da u voću mogu uživati u optimalnim količinama, jer voće samo, unatoč šećerima, neće udebljati nikoga", tvrdi certificirana dijetetičarka i autorica knjige Read It Before You Eat, Bonnie Taub-Dix.

Uostalom, rijetki su oni koji tijekom dana pojedu preporučenu dozu voća, koja prema brojnim preporukama iznosi minimalno šalicu i pol do dvije šalice narezanog voća, a savjetuje se i više od toga.

Plus što su nam ugljikohidrati iz voća potrebni, jer će nam dati više energije.

Ako se ne brinete o šećerima iz voća, a želite znati s kojom ćete vrstom voća organizmu pružiti najviše dobrih ugljikohidrata, ekipa s portala Woman's Health, u suradnji s Bonnie Taub-Dix, tvrdi da su baš ove vrste najbolje:

1. Banane

Srednje velika banana ima oko 27 grama ugljikohidrata, puno vlakana te vitamina i minerala od kojih su najznakovitiji vitamin B6 i kalij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2. Grožđice

Za brzinsko povećanje energije grožđice su sigurno među najboljima, jer veća šaka ima oko 34 grama ugljikohidrata. Doduše, imaju i dosta šećera, ali i dosta vlakana, pa porcija sigurno neće ostaviti loš trag na liniji, a osjetit ćete njene prednosti zbog tolike količine ugljikohidrata.

3. Mango

Obično se kaže da slađe voće ima i više ugljikohidrata, a jedna od takvih vrsta je i mango. Plod srednje veličine ima oko 28 grama i uz to je jako dobar izvor vitamina C (samo jedan plod omogućava 76 posto preporučene dnevne doze) te vitamina A (25 posto) i vitamina B6 (11 posto).

4. Ananas

S gotovo 22 grama ugljikohidrata u jednoj šalici, ananas se s pravom našao na ovoj listi, no to ukusno tropsko voće također nudi i druge prednosti: omogućuje nam čak 131 posto dnevnih potreba za vitaminom C i 76 posto dnevnih potreba za manganom. Iz samo jedne pune šalice.

5. Jabuka

Možda će vas iznenaditi da srednje velika jabuka ima čak 25 grama ugljikohidrata. Osim toga, pune su vlakana, te su također bogate antioksidantima i vitaminima zaslužnima za održavanje imuniteta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara