Zašto je važno da ugljikohidrati budu dio naše prehrane
UGLJIKOHIDRATI su neophodni za optimalno zdravlje. Nažalost, brojne dijete preporučuju eliminaciju ugljikohidrata iz svakodnevne prehrane. Rašireno je vjerovanje da nas debljaju. Ovo je, naravno, daleko od istine. Kod ljudi bez zdravstvenih poteškoća koje potiču taj problem debljanje nastaje zbog unosa veće količine hrane od one koju naše tijelo može potrošiti. Za to nije odgovorna nijedna skupina namirnica.
Omraženi ugljikohidrati su glavni izvor energije potreban za ljudsko tijelo. Spadaju u makronutrijente, što znači da tijelu treba značajna količina da bi funkcioniralo kako treba. Postavlja se pitanje – kako može izbacivanje tako vrijedne skupine namirnica biti dobra stvar? Dr. Mia Syn, nutricionistica i voditeljica emisije Good Food Friday na ABC-ju nudi detalje o benefitima njihove umjerene svakodnevne konzumacije.
Ugljikohidrati su izvor energije
Kad ih jedemo, ugljikohidrati našem tijelu daju potrebno gorivo da bi funkcioniralo na svakoj razini. Probavni sustav ih razlaže na glukozu (šećer u krvi), koji opskrbljuje energijom naše stanice, tkiva i organe. Energija koja nije potrošena sprema se u mišiće i jetru, odakle je naše tijelo koristi kad mu je potrebno. Bez dovoljne konzumacije ugljikohidrata možemo osjećati umor, glavobolju, letargiju i nesposobnost veće fizičke aktivnosti.
Kad se svi makronutrijenti konzumiraju u potrebnoj količini, to pomaže održati tijelo zdravim. Ugljikohidrati iz zelenog lisnatog povrća i cjelovitih žitarica zapravo pomažu u smanjivanju masnoća, dobivanju mišićne mase i povećanju atletskih sposobnosti.
Ugljikohidrati za zdravlje i pomoć pri održavanju dobre tjelesne težine
Dvije glavne skupine su jednostavni i složeni ugljikohidrati. Jednostavni uključuju prirodne šećere iz voća, povrća i mlijeka. Dodani šećeri također spadaju u jednostavne, ali nisu jednako zdravi kao prirodni jer imaju puno manje nutrijenata. Primjeri dobrog izvora jednostavnih ugljikohidrata su šipak, mango, mlijeko, jogurt, prirodni med itd.
Složeni ugljikohidrati uključuju vlakna i škrob i nisu lako probavljivi. U toj skupini se preporučuju kruh od cjelovitih žitarica, quinoa, batat, grahorice, većina povrća, zob, orašidi, sjemenke itd.
Tjelesne funkcije najbolje se održavaju kad se konzumiraju i jednostavni i kompleksni ugljikohidrati svakodnevno. Potrebno je održati umjerene količine i tako omogućiti sebi jednostavniji i realniji pristup zdravoj prehrani.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati