Znate li koliko dugo alkohol ostaje u organizmu? Evo odgovora

Znate li koliko dugo alkohol ostaje u organizmu? Evo odgovora
Foto: 123RF

VOŽNJA pod utjecajem alkohola nije opasna samo za vozača, već i one koji mu se nađu na putu. I bez obzira na to, mnogi od njih i dalje sjedaju za svoje volane s mišlju kako se ništa loše neće dogoditi, a ponekad i male količine alkohola mogu utjecati na našu sposobnost za sigurnu vožnju. No znamo li uopće koliko dugo alkohol ostaje u našem organizmu?

"Kada alkohol uđe u krv, on prolazi jetrom, koja ga potom razgrađuje. Za razgradnju je odgovoran enzim alkohol-dehidrogenaza, čija količina prisutna u jetri ovisi o učestalosti uzimanja hrane. Dakle, ne samo da pijenjem na prazan želudac osjećamo njegove učinke vrlo brzo, nego se alkohol i dulje zadržava u krvi i jače utječe na mozak", kaže dr. George Koob, direktor Nacionalnog instituta za zlouporabu alkohola i alkoholizam. 

"Glavni posao vaše jetre je filtriranje krvi koja teče iz vašeg probavnog sustava u ostatak tijela. U procesu razgradnje alkohola koji konzumirate, jetra nailazi na toksine. Pretjeranim konzumiranjem alkohola jetra može postati masna, a mogu nastati i ožiljci koji onda ograničavaju protok krvi. To može uzrokovati smrt jetrenih stanica, što može oslabiti funkciju jetre", ističe Koob.

Koliko će se alkohol zadržati u vašem tijelu ovisi o vašoj visini, težini i godinama.

"Većina ljudi pola pića može razgraditi u sat vremena, odnosno 30 mililitara. Prosječno vrijeme potrebno da jetra razgradi čašu od 250 mililitara vina su tri sata. Za pola litre piva bit će potrebna dva sata", ističe Koob.

Prema američkim Centrima za liječenje ovisnosti, alkohol se može otkriti i do šest sati kasnije u krvi, oko 12 do 24 sata u dahu, mokraći i slini i do 90 dana u kosi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara