Znate li koliko vam je sna potrebno i zašto je važno dobro se naspavati?

Znate li koliko vam je sna potrebno i zašto je važno dobro se naspavati?
Foto: 123RF

DOBAR san itekako je važan. Samo jedna neprospavana noć može vam prouzročiti stres, razdražljivost i nemogućnost koncentracije na ono što radite. 

U snu provedemo čak do jedne trećine svojeg života, stoga se pitanje zdravog sna i njegovog učinka na fizičko i psihičko stanje našeg organizma neprekidno postavlja, a zaključci govore da je redovit i kvalitetan san osnova za naše dobro zdravlje.

Količina potrebnog sna ovisi o životnoj dobi. Dok je novorođenčetu potrebno čak 14 do 17 sati sna dnevno, odraslima se preporučuje od sedam do devet sati u danu.

S druge strane, broj sati koje provedemo spavajući također ovisi o našem stilu života, prije svega o svakodnevnim radnim naporima, izloženosti stresu i stanju našeg zdravlja.

Kada govorimo o najčešćim razlozima zbog kojih se budimo neispavani, oni mogu biti različiti poput partnerovog hrkanja, neudobnog madraca ili ako ste novopečeni roditelj.

Tehnologija također igra važnu ulogu kada je spavanje u pitanju, tvrdi Stephanie Romiszewski, stručnjakinja za spavanje. 

"U današnjem svijetu, tehnologija je uključena u sve što radimo, a to utječe i na naš san. Sve nas to odvraća od naše dnevne rutine i pravila kojima pokušavamo ostati dosljedni. To nas na kraju može dovesti do osjećaja usamljenosti i tjeskobe", rekla je.

Prema rezultatima jednog istraživanja, 45 posto ljudi osjeća se manje uznemireno nakon dobrog sna, a 43 posto njih ima više energije i osjeća se produktivnije.

Znanost je dokazala da spavanje pomaže vašem tijelu u borbi protiv bolesti, dijabetesa i srčanih bolesti te poboljšava psihičko zdravlje. 

Da biste se dobro naspavali, jedite zdravo, vježbajte i provjerite odgovaraju li vam jastuk i madrac na kojima spavate.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara