Znate li zašto biste uvijek trebali trenirati slušajući omiljene pjesme?

Znate li zašto biste uvijek trebali trenirati slušajući omiljene pjesme?
Foto: 123RF

GLAZBA ima čarobnu moć. Barem ako je vjerovati brojnim istraživanjima o utjecaju glazbe na ljude tijekom vježbanja.

Naime, u jednom od takvih istraživanja istraživači su promatrali ljude u teretani te su otkrili kako su oni koji vježbaju uz glazbu, uložili dvostruko manje napora od onih kojima je ipak draži trening bez popratnog ritma.

“Ne postoji takav stimulans koji simultano utječe na tako široka područja mozga kao što je glazba”, potvrdio je tu teoriju i Brian Harris, glazbeni terapeut s Harvarda. 

Činjenicu da je glazba možda i najbolji motivator potvrdio je i istraživački tim u Texas Tech University Health Sciences Centru koji se bavio mjerenjem utjecaja slušanja žive glazbe na učinak vježbanja.

"Rezultati su pokazali da glazba ima sinergijski učinak u smislu da želite vježbati i držati se svakodnevne rutine vježbanja. Ako vam liječnici preporučuju vježbanje, vrlo vjerojatno će vam preporučiti i istovremeno slušanje glazbe", zaključili su ovi istraživači.

No to nisu jedina istraživanja koja su se bavila utjecajem glazbe na nas. Naime, ona su se počela provoditi u dvadesetim godinama prošlog stoljeća te su mnoga od njih dosad potvrdila kako glazba, između ostalog, utječe na otkucaje srca, krvni tlak, smanjuje stres i ublažava bol te smanjuje osjećaj umora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara