Bijeli špek duplo je jeftiniji od klasičnog. Evo kako ga možete koristiti

BIJELI špek pravi se od masnog tkiva s potrbušine, leđa ili obraza svinje te se dimi i suši na zraku. U narodu je poznat pod imenom sapun, a kilogram košta 30 do 40 kuna. U raznim jelima može zamijeniti klasični špek, ali i poslužiti kao baza za pešt, odnosno zaseku.
Pešt ili zaseka dodatak je jelima i može se staviti u razna jela poput maneštre (variva) ili graha. Može poslužiti i kao izvrsno predjelo - namaz za kruh, a prava je delicija ako ga se posluži na domaćem kruhu koji može i ne mora biti tostiran.
Dobio je naziv po načinu izrade - sve sastojke treba peštati (tući) dok se ne dobije jednolična masa. I riječ pesto dolazi od talijanske riječ "pestare" što znači samljeti, zgnječiti. Dakle, i pešt i pesto se usitnjavaju kako bi se dobila kompaktna smjesa. Recept za pešt možete pronaći OVDJE.
Flammkuchen
Tanko dizano tijesto premazano vrhnjem pa posipano lukom i slaninom koju možete zamijeniti tanko rezanim šniticama bijelog špeka. Jako zgodno jelo koje paše za grickanje uz pivo. Recept je OVDJE.
Spaghetti Carbonara
Bijeli špek dat će okus i dimljeni miris kakav carbonari treba. Recept je OVDJE.
Zapečeni grah
Zamijenite pancetu bijelim špekom i pržite ga da se lagano topi. Promijenit će boju, odnosno postati proziran. Napisani recept je OVDJE, a u nastavku možete pogledati video.
Ako isprobate bilo koji od ovih recepata, svakako fotkajte rezultat i objavite u našoj Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali?
Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati