Blagdanski šalabahter: Svi recepti za tradicionalni uskrsni doručak na jednom mjestu

TRADICIJA je važan dio našeg identiteta i često je povezana s hranom koju pripremamo za posebne prigode. Iako mnogi od nas neće ići u crkvu blagosloviti uskrsnu košaru s hranom, kako je to prije češće bio običaj, uskrsni doručak je i dalje nezaobilazan dio uskrsnog jutra. U nastavku vam donosimo recepte koji tvore tradicionalni uskrsni doručak na našim prostorima i nadamo se da će vam koristiti kod planiranja idućeg vikenda.
Šunka u kruhu
U Hrvatskoj je šunka nezaobilazan dio tradicionalnog uskrsnog doručka, a njezina popularnost za vrijeme uskrsnih priprema izaziva velike gužve u trgovinama i mesnicama. Kuhana šunka je klasičan izbor, no za one koji žele nešto malo sofisticiranije i izazovnije preporučujemo šunku u kruhu.
Za ovo jelo potrebno je pripremiti tijesto sa svježim kvascem koje se omota oko šunke i peče u pećnici. Iako možda izgleda malo kompliciranije, šunka u kruhu je vrijedna truda jer će tijesto čuvati vlažnost i vaša će šunka ostati sočna i ukusna danima. Tradicionalni recept s detaljnim uputama možete pronaći na ovom linku.
Sir i vrhnje
Sir i vrhnje neizostavan su dio tradicionalnog uskrsnog doručka u kontinentalnoj Hrvatskoj. Priprema je iznimno jednostavna i sve što je potrebno jest pomiješati svježi sir s kiselim vrhnjem, najbolje onim domaćim, te dodati malo soli. Ovisno o željama i preferencijama, za bogatiji okus uvijek možete dodati malo papra, češnjaka, mljevene paprike, vlasca ili nasjeckanog mladog luka.
Ovo tradicionalno jelo savršeno se slaže s uskrsnom šunkom i kuhanim jajima, a ove godine zaslužuje mjesto na vašem uskrsnom stolu bez obzira na to u kojem dijelu Hrvatske ili svijeta se nalazili. Naš prijedlog za posluživanje možete pronaći na ovom linku.
Francuska salata
Kraljica svakog blagdanskog stola zasigurno je francuska salata. Ime ovog jela je pomalo zbunjujuće s obzirom na to da ne potječe iz Francuske, već iz Rusije, gdje ju je prvi put pripremio poznati kuhar belgijskog podrijetla Lucien Olivier u poznatom moskovskom restoranu Hermitage 1860. godine.
Postoje razne verzije, ali se u pravilu sastoji od kuhanog krumpira, mrkve, graška i jaja pomiješanih s majonezom i drugim začinima po želji. Savršeno nadopunjuje kuhanu šunku i svakako zaslužuje mjesto na stolu za uskrsni doručak.
Mi smo se ovaj put odlučili za verziju s jabukom i limunovim sokom za malo intenzivniji, osvježavajući okus, ali sastojke uvijek možete prilagoditi vlastitom ukusu. Detaljan recept možete pronaći ovdje.
Punjena jaja
Tvrdo kuhana jaja su neizostavan dio uskrsnog slavlja diljem svijeta, a punjena jaja mogu biti odličan izbor za one koji žele malo eksperimentirati. Baza za punjenje su žumanjci i majoneza, a ostale namirnice se mogu kombinirati po ukusu. Naš recept uključuje 4 različita nadjeva: s hrenom, avokadom, dimljenom paprikom i klasični nadjev sa senfom, majonezom i sokom od limuna.
Savjetujemo da ih pripremite unaprijed kako bi se okusi mogli sjediniti i punjenje dobro ohladiti. Ako jaja pripremljena na ovaj način do sada nisu bila dio vašeg uskrsnog doručka, nakon što ih isprobate, sigurni smo da će postati dio vaše tradicije. Detaljan recept možete pronaći na ovom linku.
Umak od vrhnja s hrenom
Umak od vrhnja i hrena odlično pristaje uz uskrsnu šunku i tvrdo kuhana jaja te će lijepo upotpuniti uskrsni doručak. Možete uvijek kupiti gotovi umak u trgovini, ali zašto ne pripremiti domaći sa svježim hrenom? Recept smo pronašli u časopisu Svijet iz 1990. godine i sigurni smo da će biti veliki hit na vašem stolu. Detaljan recept možete pronaći na ovom linku.
Pinca
Pinca, sirnica ili jajarica tradicionalni je slatki kruh koji se za Uskrs prigodno priprema u Dalmaciji, Hrvatskom primorju i Istri. Priprema varira ovisno o regiji, no u osnovi se radi o teškom dizanom tijestu koje se oblikuje u kuglu te prije pečenja po sredini razreže nožem u obliku križa, premaže umućenim žumanjkom i pospe krupnim šećerom.
U nekim se krajevima u sredinu nakon pečenja za ukras stavi pisanica. Danas se diljem Hrvatske može kupiti u većini pekara i trgovina, ali zašto ne pripremiti vlastitu? Priprema nije komplicirana, a pritom je izuzetno zadovoljstvo za doručak poslužiti svježu i mirisnu pincu te tako njegovati običaje i tradiciju naših predaka. Klasičan recept možete pronaći na ovom linku.
