Colcannon - tradicionalno irsko jelo koje može biti odličan, a jeftin prilog
COLCANNON je tradicionalno irsko jelo koje se sastoji od zgnječenog krumpira i lisnatog povrća. Lisnato povrće je u prošlosti obično bilo kupus i uglavnom je prihvaćeno kako ime jela dolazi od irskog izraza cal ceannann, što znači bijeli kupus, ali se mogu koristiti i kelj, špinat, blitva i drugo slično povrće.
Ovo jednostavno jelo obično se priprema od samo tri sastojka - krumpira, maslaca i kupusa ili kelja, ali mogu se dodati i drugi sastojci, poput mladog luka, poriluka, luka, vlasca i mlijeka. Colcannon se može poslužiti samostalno ili kao prilog glavnom jelu.
>> Danas je Dan svetog Patrika, proslavite uz naše klasične irske recepte
Podrijetlo
Postoje razne rasprave o podrijetlu ovog jela i jedna teorija sugerira kako je nastalo prije dolaska krumpira u Irsku te da se izvorno pripremalo s kupusom, češnjakom i porilukom. Tradicionalno se posluživalo u raznim prigodama, uključujući Noć vještica, prvi dan proljeća i Božić, kao i Dan svetog Patrika, kada se uglavnom jede kao prilog uz usoljenu govedinu ili irsku slaninu.
Irska tradicija za Noć vještica uključuje posluživanje colcannona s prstenom i naprstkom skrivenim u posudi, kao i kovanicama sitnog novca. Vjerovalo se kako će se osoba koja pronađe prsten u svom tanjuru udati u sljedećoj godini.
Običaj je nalagao i darivanje vila dijelom colcannona, koji se u zdjeli sa žlicom postavljao pored gloga, kako bi se osigurala sreća u kući i obitelj zaštitila od negativnih sila koje djeluju tijekom Noći vještica.
Recept s početka 19. stoljeća
Starinski recept za colcannon pronašli smo u videu YouTube kanala Townsends, posvećenom istraživanju svakodnevnog života 18. stoljeća, koji ima više od 2 milijuna pretplatnika.
Autor videa navodi da je ovo jelo bilo iznimno popularno u Irskoj u 18. stoljeću i da je vrlo jednostavno za pripremu. Objašnjava kako nije uspio pronaći irsku kuharicu iz tog razdoblja pa je informacije o pripremi morao tražiti u drugim izvorima.
Prvo je definiciju jela pronašao u jednom rječniku iz tog vremena, koji ga samo opisuje kao jelo koje se sastoji od zgnječenog krumpira i lisnatog povrća, poput kupusa, a zatim je prikazao postupak pripreme koristeći recept iz ranog 19. stoljeća.
Priprema
U nastavku videa autor prvo odvojeno kuha krumpir i lisnato povrće, u ovom slučaju kelj, a potom gnječi krumpir te sve zajedno miješa s maslacem, solju i paprom.
Nakon jednostavnog postupka pripreme autor je kušao jelo pa zaključio da su svi sastojci odlično izmiješani i da je colcannon vrlo ukusan kao samostalno jelo. Autor je završio video pozivajući gledatelje da isprobaju ovaj recept na Dan svetog Patrika i poželio im sretan praznik. Detalje pripreme i preciznu količinu sastojaka možete pronaći na ovom linku.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati