Neobični običaji objedovanja u svijetu: Japanci srču, u Tajlandu vilica ne ide u usta
![Neobični običaji objedovanja u svijetu: Japanci srču, u Tajlandu vilica ne ide u usta](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/836f3c25-2973-4bbb-94a8-4be0dbc0c7da.jpg?width=765&height=391)
SVAKA ZEMLJA ima svoju nacionalnu kuhinju, ali i neka svoja pravila kada je objedovanje u pitanju. Negdje je pristojno srkati, negdje se ne koristi vilica, a negdje najstarija osoba uvijek uzima prvi zalogaj. U nastavku donosimo neobična pravila za objedovanje u različitim kulturama.
Na Bliskom istoku nikada ne koriste lijevu ruku dok jedu
Planirate putovanje na Bliski istok? U tom slučaju pripazite da ne jedete lijevom rukom dok ste tamo. To je prvenstveno zato što ljudi na ovom području lijevu ruku povezuju s drugim funkcijama, kao što su umivanje, kupanje i korištenje toaleta. Dakle, ako uzimate hranu ili ju jedete lijevom rukom, lokalno bi stanovništvo to moglo smatrati nehigijenskim, ali i činom nepoštivanja njihove kulture.
Na Tajlandu ne koriste vilicu za stavljanje hrane u usta
Tajland nudi razne ukusne specijalitete i, jednom kada dođete tamo, izbor je toliko širok da ne znate odakle krenuti. No, upamtite samo jednu stvar - u ovoj se zemlji smatra nepristojnim koristiti vilicu za stavljanje hrane u usta. Ljudi ovdje vjeruju da se vilica mora koristiti samo za stavljanje hrane na žlicu te uglavnom koriste žlicu za jelo.
U Japanu srču kako bi pokazali da im je obrok bio ukusan
U mnogim zemljama se ispuštanje zvukova tijekom jela smatra nepristojnim - od srkanja do mljackanja, to je u većini svijeta neprihvatljivo. Međutim, u Japanu se srkanje rezanaca i juhe smatra poželjnim, a mnogi vjeruju i da im to poboljšava okus. Osim toga, na taj način Japanci izražavaju da u tom jelu neizmjerno uživaju.
U Italiji nikada ne jedu ribu sa sirom
Talijani su poznati po svojoj ljubavi prema hrani i poznati su po svojim sirevima, poput parmezana i mozzarelle. Ipak, nikad ne pokušavajte pomiješati sir i plodove mora dok ste tamo. Zašto? U Italiji se to smatra kulinarskom katastrofom.
U Južnoj Koreji najstarija osoba uzima prvi zalogaj
U Južnoj Koreji, kada se ljudi okupe za ručak ili večeru, svi čekaju da najstarija osoba za stolom prva uzme zalogaj, prije nego što se i ostali pridruže. Vjeruje se da je to veliki znak poštovanja prema starijima.
U Kini je važno slijediti pravila štapića
U Kini se uvijek jede štapićima, no i za njih vrijede neka posebna pravila. Štapići se nikada ne ostavljaju uspravno u zdjeli. Ovo se smatra uvredljivim jer je to uobičajena praksa tijekom sprovoda, kada Kinezi odaju počast preminulima. Također se smatra nepristojnim ostaviti svoje štapiće uperene u nečijem smjeru.
U Indiji je poželjno pojesti sve i ostaviti prazan tanjur
U Indiji prazan tanjur znači da ste uživali u hrani koja vam je poslužena, a na taj ćete način zahvaliti svom domaćinu i izraziti da je hrana bila ukusna. Međutim, ako u Kini ostavite prazan tanjur nakon jela, tamo se smatra da vam domaćin nije poslužio dovoljno hrane.
U Velikoj Britaniji vrijede posebna pravila za čaj
Britanci su poznati po svojoj ljubavi prema čaju i običajima koji prate taj napitak. Za početak, prilikom miješanja čaja treba maksimalno paziti da žličica ne dodiruje stijenke šalice. Žličica se također ne smije ostaviti u šalici nakon miješanja i mora se staviti na tanjurić.
U Čileu nikada ne diraju jelo prstima
U Čileu ljudi gotovo sve pokušavaju jesti vilicom, žlicom i nožem. Čak i ako hrana uključuje namirnice u kojima se više može uživati rukama, poput pilećih bataka i krilaca, uobičajeno je koristiti vilicu i nož. Ovdje ljudi vjeruju da se hrana nikada ne smije jesti rukama i dirati prstima.
U Egiptu i Portugalu nikada se ne traže sol i papar
U Egiptu i Portugalu traženje soli i papra za vrijeme jela smatra se velikom uvredom za onoga tko je kuhao hranu pa, ako planirate posjetiti ove dvije zemlje, to imajte na umu.
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati