Evo što se za Uskrs jede u Meksiku, Finskoj, Ekvadoru, Poljskoj, Italiji...
KOD NAS su to šunka, francuska salata, pinca i jaja, no u drugim zemljama svijeta uoči Uskrsa pripremaju se razni specijaliteti. Od Njemačke do Argentine, provjerili smo što se u kojoj zemlji jede za Uskrs, ali i u danima oko Uskrsa.
Ujedinjeno Kraljevstvo
U Ujedinjenom Kraljevstvu se za vrijeme korizme i na Uskrs jede voćni kolač poznat pod nazivom simnel torta. Torta je prekrivena slojem prepečenog marcipana i na njoj se nalazi 12 kuglica od marcipana, koje predstavljaju 12 apostola. Osim nje, ovdje se tradicionalno jedu i peciva hot cross buns, i to na Veliki petak. Ovo je tradicija već stoljećima - u peciva se obično dodaje voće ili grožđice, a glazurom se po pecivu napravi križ koji označava Isusovo raspeće.
Argentina
U Argentini se na Uskrs jede torta Pascualina - Pascua na španjolskom znači Uskrs, pa torta Pascualina znači uskrsni kolač ili uskrsna torta. Riječ je o slanoj torti koja je punjena ricottom, tvrdo kuhanim jajima, špinatom, artičokom i peršinom, a budući da u nju ne ide meso, često se jede i tijekom korizme.
Francuska
Janjeći but je tradicionalno uskrsno jelo u Francuskoj, na francuskom poznato i kao Le gigot d'agneau Pascal. Iako se naziv može činiti kompliciranim, recept je zapravo prilično jednostavan. Meso (janjetina je poznata kao žrtvena životinja) se začini češnjakom i začinskim biljem, poput ružmarina, te se peče.
Meksiko
U Meksiku se na Veliki petak poslužuje capirotada - puding od kruha. Recepti za ovo jelo razlikuju se diljem zemlje, ali obično se radi od bolilla (kruha sličnog baguetteu), koji je namočen u kuhani sirup napravljen od šećera, štapića cimeta i klinčića. Orašasti plodovi, sušeno voće i posipi uobičajeni su dodaci, a ovaj bi desert trebao označavati raspeće: štapići cimeta predstavljaju križ, klinčići predstavljaju čavle, a kruh predstavlja Kristovo tijelo.
Finska
Finci za Uskrs jedu desert koji se zove mämmi, a oni koji rade mämmi trebaju započeti s pripremom nekoliko dana ranije jer ga treba dobro ohladiti tri do četiri dana prije posluživanja. Tradicionalni desert priprema se od vode, melase, raženog slada, raženog brašna i korice naranče kao začina, a obično se jede hladan, s mlijekom ili vrhnjem.
Poljska
Bijeli boršč ili zurek u Poljskoj se tradicionalno pravi za Uskrs, ali i za druge blagdane, a riječ je o zasitnoj juhi koja se pravi od raženog brašna, kobasica i tvrdo kuhanih jaja. Osim ove juhe, za Uskrs se jede i babka wielkanocna, okrugla i prelivena slatkom glazurom.
Italija
Slatki kruh ili Colomba Pasquale pravi se u Italiji za Uskrs, a on je uskrsni pandan dvjema poznatim talijanskim božićnim slasticama, panettoneu i pandoru. U obliku goluba je, a punjen je kandiranim voćem te posut bademima i šećerom. Osim toga, u Italiji se, posebno na području Napulja, za Uskrs jede pizza chiena, kombinacija pizze i pite koja je punjena raznim suhomesnatim proizvodima i sirevima.
Ekvador
Ekvadorci vole fanescu, izdašnu juhu koja se sastoji od raznih žitarica i graha, kao i slanog bakalara. Točni sastojci za ovo jelo razlikuju se od kućanstva do kućanstva, ali uobičajeni uključuju grah, tikvu, kukuruz, rižu, češnjak, luk, grašak i mlijeko. U idealnom slučaju, za pripremu juhe koristi se 12 različitih vrsta graha, koje predstavljaju 12 apostola
Grčka
U Grčkoj se tsoureki, pleteni slatki kruh, poslužuje na Uskrs za večeru. Slatka pletenica od tri niti simbolizira Presveto Trojstvo, dok tvrdo kuhana jaja s kojima se ovaj kruh obično poslužuje simboliziraju Kristovu krv, zbog čega se boje u crveno.
Njemačka
U Njemačkoj se juha od krasuljice tradicionalno poslužuje u četvrtak prije Uskrsa. Poznata i kao kerbelsuppe, ova se juha pravi od krasuljice, biljke srodne peršinu. Obično se jede na Veliki četvrtak, koji je u Njemačkoj poznat kao Gründonnerstag ili Zeleni četvrtak, pa se zato na taj dan pravi ova zelena juha.
Španjolska
U Španjolskoj se za Uskrs jedu slastice nalik krafnama koje se nazivaju rosquillas. Rosquillas de Semana Santa ili uskrsne krafne okusom više podsjećaju na kolač nego na krafne jer se prave od fermentiranog brašna umjesto od kvasca. U raznim krajevima Španjolske poslužuju se na drugačiji način, no najčešće se posipaju šećerom.
SAD
Mnoge obitelji u Sjedinjenim Američkim Državama poslužuju pečenu šunku za uskrsnu večeru. Šunka je slatka zahvaljujući glazuri od meda i smeđeg šećera, a ponekad se na nju stavi i narezani ananas.
Brazil
Paçoca de amendoim, slatki i slani brazilski slatkiš, omiljeno je jelo koje se pravi oko Uskrsa. Ovaj slatkiš napravljen je od samo nekoliko jednostavnih sastojaka - mljevenog kikirikija, soli i šećera. Neki recepti također uključuju i brašno, poput kukuruznog brašna, zobenog brašna ili brašna od kasave.
Gruzija
Chakapuli je tipičan gruzijski specijalitet koji se pravi na Uskrs, a sastoji se od janjećeg gulaša na bazi bijelog vina, lišća estragona, zelenih šljiva, vlasca i zelene paprike. Jelo se poslužuje vruće uz kruh, a najviše se pravi u proljeće, kada šljive još nisu zrele.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati