Evo zašto biste iste sekunde trebali očistiti svoje posudice za začine
ZAČINI su iznimno bitan dio kuhanja i mnogi se domaći kuhari i kuharice ponose svojim zbirkama egzotičnih začina. Ali jeste li znali da vaše posudice sa začinima mogu sadržavati i štetne bakterije? Nedavna studija objavljena u publikaciji Food Safety News otkrila je da bi upravo posudice sa začinima mogle biti najveći magneti za patogene mikroorganizme u vašoj kuhinji.
Studija ministarstva poljoprivrede SAD-a
Istraživanje je provedeno prema nalogu ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država, s ciljem boljeg razumijevanja kako dolazi do unakrsne kontaminacije u kuhinji, a uključivala je tim istraživača koji je promatrao 371 osobu za vrijeme pripreme identičnih purećih pljeskavica u kuhinjama različitih veličina, od onih u sasvim malim stanovima do većih industrijskih okruženja.
Recept je uključivao začinjavanje i pečenje sirovih purećih pljeskavica koje su bile inokulirane bezopasnim virusom tragačem poznatim kao MS2, kao i pripremu unaprijed zapakirane salate.
Sudionici nisu znali da sudjeluju u ispitivanju sigurnosti hrane, već im je rečeno kako testiraju novi recept. Ali nakon što su završili s pripremom obroka, istraživači su obrisali 12 različitih kuhinjskih površina (koje su bile temeljito dezinficirane prije kuhanja), uključujući pultove, posuđe, daske za rezanje, sudopere i posude za začine. Stupanj unakrsne kontaminacije je jako varirao i patogen MS2 je pronađen na većini površina u 10% do 20% slučajeva, ali je bilo kontaminirano čak 48% spremnika za začine.
Simulacija najgoreg mogućeg scenarija
Autori navode različite mogućnosti uzroka visoke koncentracije virusa MS2 na posudama sa začinima. Mogući uzroci uključuju blizinu začina području u kojem se rukovalo purećim pljeskavicama, nedostatno pranje ruku između rukovanja sirovom puretinom i začinima, nedostatne pokušaje čišćenja ili dezinfekcije spremnika sa začinima nakon rukovanja i veliki broj rukovanja spremnicima, kaže studija.
Dakle, što sve ovo znači za sve nas domaće kuhare? Benjamin Chapman, autor studije koji također vodi Odsjek za poljoprivredne i humanističke znanosti na Državnom sveučilištu Sjeverne Karoline, izjavio je za Washington Post da ljudi ne trebaju paničariti i početi mahnito dezinficirati svoje posude sa začinima.
Patogeni s vremenom imaju tendenciju gubljenja svoje štetne snage na površinama, a zaražena puretina je dizajnirana za simulaciju najgoreg mogućeg scenarija.
Trebali bismo češće prati ruke
Chapman smatra kako bi ljudi trebali češće prati ruke, ne samo prije i poslije kuhanja već i tijekom. Ako nemate vremena za pranje ruku tijekom kuhanja, za svaki slučaj očistite posude sa začinima koje ste koristili.
Sve što ste dirali nakon rukovanja sirovim mesom ili jajima treba temeljito dezinficirati, a posude sa začinima je najbolje oprati spužvom s malo deterdženta pa završiti dezinfekcijskim sprejom. Procjenjuje se da 20% bolesti koje se prenose hranom dobijemo kod kuće, a samo malo dodatne brige može uvelike pomoći u sprječavanju unakrsne kontaminacije i osiguravanju sigurnog i ukusnog obroka.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati