Smjesa za ove fritule gotova je za par minuta - morate ih isprobati
FRITULE su nezaobilazna slastica blagdanskog stola (ali i perioda prije blagdana), a miris koji se širi dok se prže siguran je znak da je stiglo najljepše doba godine. Ako ste u potrazi za receptom koji ne zahtijeva dizanje tijesta i s kojim ne možete pogriješiti, onda su ove brze fritule s jogurtom idealan izbor. Smjesa je gotova za svega nekoliko minuta, a zahvaljujući jogurtu, fritule će biti savršeno okrugle, mekane i prozračne.
Fritule, poznate i kao uštipci ili pršurate, tradicionalna su slastica koja se diljem hrvatske obale, posebice u Dalmaciji i Istri, priprema tijekom poklada i za Badnjak. Iako postoji bezbroj inačica, od onih s krumpirom do onih s grožđicama, ovaj jednostavan recept s jogurtom moderna je verzija koja čuva prepoznatljiv okus djetinjstva, ali uz znatno kraću pripremu.
Sastojci
- jaja
- jogurt
- šećer
- rakija
- glatko brašno
- prašak za pecivo
- cimet
- naribana limunova korica (po želji)
- ulje za prženje
Priprema
U dubljem loncu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dok se ulje grije, pripremite smjesu. U zdjeli pjenjačom ili mikserom dobro izmiješajte jaje, jogurt, šećer, rakiju, cimet i naribanu limunovu koricu. Postupno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i miješajte dok ne dobijete glatku, gustu smjesu bez grudica. Rakija se dodaje kako fritule tijekom prženja ne bi upile previše masnoće.
Kako biste provjerili je li ulje dovoljno vruće, uronite u njega dršku drvene kuhače - ako se oko nje stvore mjehurići, spremno je za prženje. Pomoću dvije žličice koje ste prethodno umočili u ulje vadite smjesu i pažljivo je spuštajte u lonac.
Fritule će se same napuhnuti i okretati tijekom pečenja. Ako se neka ne okrene, lagano je pogurnite vilicom. Pecite ih nekoliko minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnožutu boju. Gotove fritule vadite šupljikavom žlicom na tanjur obložen kuhinjskim papirom kako bi se ocijedio višak masnoće.
Najbolje su dok su još tople. Poslužite ih posute šećerom u prahu ili ih prelijte otopljenom čokoladom, karamelom ili medom.