Kad baka upali pećnicu: Ove divote želimo jesti svaki vikend

PROVJERENI recepti za jela dobro poznatih okusa nikad, ali nikad neće dosaditi. Mekana slankasta peciva sa sirom, topli kruh iz kojeg se još puši kad trgamo hrskavu koricu s ćoška, štrudla sočnija i finija od najskupljeg kolača na svijetu ili hrskavi salenjaci kakvi u sjenu bacaju i slavne kroasane, izbor je težak.
Mi smo vam napravili našu listu najdražih jela iz bakine kuhinje, a na vama je koje ćete prvo spremiti. Iako je vani zatoplilo, najbolje bi bilo da ih ispečete u pravoj peći na drva, ali poslužit će i obična pećnica.
Jastučići sa sirom
Slana peciva punjena sirom hrskavih rubova i tako mekane unutrašnjosti. To su ona peciva koja podsjećaju na baku, uvijek i svima fina. Topli ili hladni, ovi jastučići jednako su fini. Recept je OVDJE.
Kupus kifle
Rade se jednostavnije od klasičnih i jako su mekane, i ne, nemaju veze s kupusom. Dobile su ovaj naziv jer se tijesto razvalja, napuni i zarola pa samo nareže u trokute, umjesto da se svaki komadić rola u kiflu.
Možete ih puniti svježim sirom, ali i dodati tvrdog sira poput gaude, ali i malo kuhane šunke. Ta je verzija blažeg okusa, a ako ste za pizza-varijantu, onda napunite tijesto nadjevom za pizzu (sir, šunka, pasirana rajčica, origano). Recept je OVDJE.
Bakin domaći kruh
Znate onaj kruh s debljom koricom i mekanom gustom sredinom? E, pa to je ovaj. Da ga ispečete, ne trebate nikakva čudesa od sastojaka, samo one osnovne koje već imate doma - brašno, kvasac, ulje, sol i vodu.
Ah, da, trebate i jako puno strpljenja, ali ne za pripremu, već da ga ne krenete trgati i jesti dok je još kipući (i valjda najslađi ikad). Ako znate o čemu pričamo, recept vam je OVDJE. Nema na čemu.
Bakina štrudla s jabukama
Postoji li išta bolje od dobre domaće štrudle s jabukama? Pa, vjerojatno i da, ali se od pogleda na ovu fotografiju ne možemo sjetiti. Sočna, kiselkasta, slatka, iznutra tako mekana, sa zapečenim rubovima, top! OVDJE je recept, taman da se zasladite preko vikenda.
Dizane štrudlice
Mini makovnjače i orahnjače koje možete dizati sat-dva pa peći, ali i pustiti preko noći pa ispeći ujutro. Tople i friške za uz kavu, milina! Odličan izbor za sve kojima su ove mini verzije slađe od klasične orahnjače i makovnjače. Recept je OVDJE.
Bakine buhtle s pekmezom
Starinski recept za slavne buhtle - slatko dizano tijesto punjeno pekmezom od šljiva. Vraća u djetinjstvo - ovakva večera uz šalicu toplog mlijeka bila je sve. Recept je OVDJE.
Salenjaci iz 1916.
Ovaj recept našli smo u jednoj staroj kuharici iz 1916. godine. Zanimljivo je da se recept ni ne razlikuje puno od današnjih recepata za salenjake, što znači da u neke tradicionalne, a dobre stvari ne treba dirati. Recept je OVDJE, trebate namirnice uobičajene za salenjake i malo volje i vremena.
