Kako dobiti hrskavu kožicu na pečenoj piletini baš svaki put

JEDAN od najvažnijih elemenata savršeno pečene piletine je hrskava kožica. Postizanje hrskave kožice zahtijeva korištenje odgovarajućih tehnika i razumijevanje procesa termičke obrade. Stoga smo danas pripremili pet korisnih savjeta koji će pokriti sve važne stavke s kojima trebate biti upoznati kako bi vam kožica na pečenom piletu svaki put ispala savršeno hrskava.
Osušite pile
Bez obzira na koji ćete način peći pile, koža mora biti suha prije nego što počnete s termičkom obradom.
Neki prilikom pečenja cijelog pileta u pećnici na kožu stavljaju maslac s idejom da će joj to pomoći da postane hrskava. Međutim, maslac u sebi sadrži vodu i mliječne krutine koje će brzo posmeđiti, ali neće kožu učiniti hrskavom.
Umjesto toga, nakon temeljitog sušenja pile možete premazati s malo biljnog ulja. Budući da ulje ne sadrži vodu, toplina iz pećnice će odmah početi peći kožu bez stvaranja vodene pare.
Počnite s vrućom tavom
Ako u tavi pečete komade piletine s kožom, započnite s kožom prema dolje. Toplina tave je ključna za ispuštanje masnoće koja se nalazi iza kože. Važno je početi s vrućom tavom i malo ulja.
Neka miruje
Kad je piletina u tavi, oduprite se porivu da je stalno provjeravate. Pustite piletinu da se nesmetano peče dok se sama malo ne podigne s dna tave. Ako je počnete podizati, vraćati natrag i micati po tavi, usporit ćete Maillardovu reakciju i na kraju ćete imati kuhanu piletinu bez hrskave kože.
Umjerena temperatura pećnice
Pile je najbolje peći na umjerenoj temperaturi. Ako ste pravilno osušeno pile stavili u pećnicu koju ste zagrijali na 190 stupnjeva i sve ste pravilno pripremili, na kraju ćete dobiti savršeno hrskavu kožicu. Dakle, za najbolje rezultate se držite umjerene temperature i pustite da se piletina polako peče bez promjena temperature.
Boja mora biti tamnosmeđa
Idealna boja hrskave pileće kožice je tamno, gotovo čokoladno smeđa. Neka vas slabo osvjetljenje pećnice ne zavara. Ponekad je pećnica malo tamnija, što vas može navesti na to da pile izvadite prerano.
Provjerite boju 10 minuta prije nego što očekujete da će pile biti gotovo prema receptu koji koristite i ako koža nije prave boje, možete zadnjih nekoliko minuta pečenja povisiti temperaturu za 25 stupnjeva.
