Kako napraviti bao bunse? Imamo provjerene recepte domaćih kuhara

BAO BUNSI su istočnjačka parena, mekana peciva koja se mogu puniti čime god poželite. Nazivaju se još i bao lepinje i popularno su pecivo u mnogim dijelovima Azije. Bao je tradicionalno mekano, dizano tijesto punjeno nadjevom po izboru, prvo kuhano na pari kako bi postalo ultramekano.
Ova peciva mogu varirati po veličini i nadjevu, ovisno o državi i regiji gdje se pripremaju. Tipični nadjevi uključuju mješavinu mekane, gotovo trgane svinjetine, govedine ili piletine te povrća. Neki tvrde da se dokazi o ovim pecivima mogu pratiti čak do 400. godine prije nove ere.
Izvorna bao lepinja bila je kuglica veličine šake napravljena od brašna, kvasca, šećera, praška za pecivo, mlijeka i ulja. Peciva su se spajala na vrhu i kuhala na pari da bi se oblikovala mekana slatka kugla od tijesta punjena mesom.
Dvojica majstora otkrila su nam svoje recepte za bao bunse, pa se možete u izradi okušati kad god poželite.
Bunsi Tomislava Bilića
Tomislav je vlasnik Asian fusion restorana Purple Monkey, a u azijsku kuhinju se zaljubio zbog okusa, znatno zanimljivijeg pristupa namirnicama nego što je slučaj kod nas, drukčijih začina od onih na koje smo navikli i iskustva s putovanja, otkrio nam je jednom prilikom.
Nije mu puno trebalo da se usavrši u izradi bao bunsa, kaže, čija je priprema dugotrajna i komplicirana i nije za svakoga, no ako imate imalo volje za učenjem, a i vremena, sigurno ćete uspjeti.
Tomislavov recept za bunse možete pronaći na ovom linku, a najbolje ih je puniti glaziranom svinjskom potrbušinom na kineski, za što recept možete pogledati ovdje.
Veganski bunsi Mateija Negovetića
Svojevremeno najpopularniji vegan u državi, Matei Negovetić je izazvao pravu buru svojim sudjelovanjem u pretprošlom hrvatskom izdanju Masterchefa. Matei je osoba koja stoji iza uspješnog veganskog bloga Plant based full of taste te redovito održava razne radionice i edukacije.
S nama je podijelio svoj recept za veganske bao bunse koji možete pronaći na ovom linku, a ako vas ne zanimaju bunsi, ovdje možete pronaći još Mateijevih recepata: veganski tart od limuna, veganski slani tart od kikirikija, falafeli s ciklom i blitva s krumpirom ili okruglice od slanutka u umaku od mrkve - izaberite što vam se najviše sviđa.
Vratimo se ovim mekanim oblacima od tijesta. Bao bunse je Matei punio tofuom, rog paprikom, mrkvom, lukom i pasiranom rajčicom, a od začina tu su sol, šećer, curry, chilli, crvena paprika, soja sos, maslinovo ulje, aceto balsamico i sezam.
"Odličan recept i jako ukusno. To mogu reći kao netko tko je prvi put uopće pravio i probao jelo s tofuom", komentirao je jedan naš čitatelj, pa ne sumnjamo kako će se svidjeti i vama čak i ako nikad niste jeli tofu, tzv. sir od soje koji je bogat proteinima i sadrži malo masnoća, a zbog svog blagog i prilično neutralnog okusa se lako može kombinirati s brojnim drugim namirnicama.
