Kuhanje brujeta od jegulja i žaba postalo zaštićeno nematerijalno kulturno dobro RH
UMIJEĆE pripreme neretvanskog brujeta od jegulja upisano je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Prema obrazloženju Rješenja kojim se utvrđuje svojstvo nematerijalnoga kulturnog dobra, umijeće pripreme neretvanskog brujeta od jegulja pripada modelu mediteranske prehrane, a jegulja i neretvanski brujet neraskidivo su vezani uz stoljetni način života i privređivanja puka doline Neretve i dio su njegovog identiteta.
U današnje vrijeme neretvanski brujet je dio kulturnog identiteta i živog sjećanja na nekadašnji, izrazito težak život neretvanskog čovjeka, te gastro specijalitet prepoznatljiv u okvirima europskih kulinarskih stručnjaka i gastronoma.
Običaj postoji od 15. stoljeća
Tradicija pripremanja brujeta prenosi se s generacije na generaciju, a prema podacima ministarstva, ovaj se običaj njeguje od 15. stoljeća i čini se kako neće tako skoro pasti u zaborav.
Tijekom 19. stoljeća jeguljama se počinju dodavati i žabe, a tek od 20-ih godina prošlog stoljeća pravi se i od različite ribe. Brujet od jegulja priprema se samo u posebnim prilikama s obzirom na to da je količina jegulje u Neretvi znatno smanjena pa je i cijena po kilogramu prilično visoka. Recept možete pronaći OVDJE.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati