Napraviti domaću granolu definitivno je jedan jako pametan potez
GRANOLA je prilično dobar obrok za započeti dan - zasitna je zbog žitarica, može se kombinirati s bilo kojim voćem, ali i s mlijekom ili pak jogurtom. Neki kažu da je zdrava, i to je istina ako nema dodanih šećera, ali ove kupovne uglavnom su ih prepune.
Ako k tome dodamo i to što su prilično skupe, pa 250 grama košta po 15 kuna i više, a onima koje se deklariraju kao "organske" i slično, cijena je još paprenija, stvarno ne vidimo razlog da granolu ne napravite doma - znate što je u njoj, svježa je, ali i znatno jeftinija od ovih kupljenih. A sad malo o sastojcima.
1. Pahuljice
Zobene pahuljice, one mekše, najdraži su nam izbor za granolu. Blage su, okus nam je dobro poznat i općenito ih volimo dodati čak i u kekse, pa i muffine. No u trgovinama danas možete naći miks pahuljica, izgledaju vrlo slično zobenima, ali sadrže još i raž i pšenicu. Dobro dođu kad se zaželite mrvicu drukčijeg okusa.
2. Sladilo
Gotovo uvijek koristimo med, no probali smo i s agavinim sirupom. I jedno i drugo super funkcionira, ali druga je opcija pogodna za vegane. Što se meda tiče, odgovaraju nam svi - od blage livade do konkretnijeg kestena.
3. Ulje
Možete koristiti koje god ulje želite, naravno pritom ne mislimo na bučino ili ulja koja nisu pogodna za zagrijavanje. Ona koja su se nama pokazala dobrima su suncokretovo, biljno, maslinovo i kokosovo, koje ćete prije izrade smjese za pečenje morati otopiti, s obzirom na to da je na sobnoj temperaturi u krutom stanju.
4. Orašasti plodovi
Ako imate već pržene orašaste plodove, nemojte ih stavljati u smjesu, već dodajte nakon pečenja. No, ako imate sirove, nasjeckajte ih ugrubo i ubacite kako bi se zahrskali tijekom pečenja, ali i dobili još bolji miris i okus. Bademi su nam odlični jer su blagi, a orasi malo kremastija i mirisnija opcija.
5. Sjemenke
Što se sjemenki tiče, volimo pomiješati svašta, uglavnom što u tom trenu nađemo u kuhinjskom ormariću. Sezam, lan, suncokret i bučine golice su nam najdraža kombinacija - ublaže slatkoću granole i daju dodatnu hrskavost.
6. Sušeno voće
Sušeno voće dodajete granoli tek na kraju, kad se ispeče i ohladi, pa je spremate u staklenke ili kakvu već posudu mislite koristiti za čuvanje. Naravno, možete ga dodati tek u porciju kad idete jesti granolu, pa svaki put koristite nešto drugo. Možete dodati doslovno sve - od grožđica (izaberite one zlatne koje su veće i samim time sočnije), sušenih brusnica, datulja ili marelica narezanih na manje komadiće.
7. Čuvanje
Ispečenu i ohlađenu granolu prebacite u veliku staklenku ili bilo kakvu posudu za čuvanje hrane. Na sobnoj temperaturi izdržat će dva tjedna, ali i više, no mi je volimo potrošiti u tom roku i onda napraviti svježu.
Recept po kojem radimo granolu možete pronaći OVDJE.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati