Našli smo pola kile svježih žumanjaka za 5 kuna. Pitali smo stručnjaka o čemu se radi
PRIJE par dana smo na zagrebačkoj tržnici Kvatrić našli žumanjke (same žumanjke) za 5 kuna po pakiranju od pola kilograma. Gospođa koja prodaje objasnila je da su izvađeni iz zaklane kokoši nesilice koju prodaje za juhu i da su odlični za zamijesiti domaće rezance ili staviti u kolače koji zahtijevaju samo žumanjke bez bjelanjaka.
Kako je ovo pomalo neobična pojava i vjerujemo da se nije puno ljudi susrelo sa žumanjcima u takvom obliku, za objašnjenje o čemu se točno radi pitali smo izvanrednog profesora sa zagrebačke Veterine, dr. sc. Željka Gottsteina, predstojnika Zavoda za bolesti peradi s klinikom.
Koliko je to često i je li svaka nesilica puna takvih žumanjaka koji se još nisu formirali u jaja?
"Žumanjci u trbušnoj šupljini su normalna fiziološka stvar kod svake nesilice. Na jajniku se nalazi po 6-7 folikula (budućih žumanjaka) u različitoj fazi razvoja. Kod kokoši se ovulacija događa svakih 25 sati, a za razvoj jednog žumanjka treba oko 10 dana."
Jesu li ti žumanjci ispravni i sigurni za jelo?
"Ako su žumanjci podrijetlom od kokoši koje su pod veterinarskim nadzorom, a tu prije svega mislim da su kokoši kontrolirane na salmonelu i da su zaklane u klaonici pod nadzorom, morali bi biti ispravni. Naravno, budući su izvađeni iz trbušne šupljine moraju se svakako termički obraditi prije konzumacije i nisu za korištenje u sirovom stanju."
Koliki im je rok trajanja s obzirom da nemaju bjelanjak ni ljusku?
"Rok ovakovih žumanjaka je kraći, u rangu svježeg mesa, uz čuvanje na temperaturi do 8°C", rekao nam je profesor Gottstein.
Što s njima?
Ako se nađete u blizini i kupite ove žumanjke, a ne znate što biste s njima, znate da smo mi tu za vas i imamo uvijek najbolje ideje koje možete pronaći u nastavku.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati