Norveški sir Jarlsberg mogao bi postati nova tražena namirnica
ISTRAŽIVAČI iz Norveške otkrili su da dnevna porcija od oko 57 grama sira Jarlsberg može pomoći u sprječavanju slabljenja kostiju bez povećanja štetnog kolesterola te da su te zdravstvene prednosti jedinstvene za ovaj poseban sir. Jarlsberg je blagi i polumeki sir od kravljeg mlijeka, orašastog okusa, s pravilnim rupicama. Sir potječe iz istoimenog grada u istočnoj Norveškoj.
Norveški tim se nada da bi sir mogao pomoći u zaustavljanju osteoporoze, pa čak i spriječiti dijabetes, no potrebna su daljnja istraživanja. Prethodno istraživanje pokazalo je da bi mogao pomoći u povećanju razine osteokalcina - hormona povezanog s jakim kostima i zubima – ali nije bilo jasno je li taj učinak specifičan za Jarlsberg ili bilo koju vrstu sira.
Jarlsberg protiv Camemberta
Prilikom provođenja studije znanstvenici su proučavali 66 zdravih žena koje su ili jele dnevnu porciju sira Jarlsberg ili 50 g sira Camembert svaki dan tijekom šest tjedana. Oba sira imaju sličnu razinu masti i proteina, ali Jarlsberg je, za razliku od Camemberta, bogat vitaminom K2.
Na kraju perioda od šest tjedana grupi koja je konzumirala Camembert bilo je dopušteno jesti Jarlsberg još šest tjedana. Sve sudionice bile su zdrave žene prosječne težine i prosječne starosti od 33 godine. Svakih šest tjedana uzimani su uzorci krvi svim sudionicima kako bi se provjerile razine važnih proteina, osteokalcina i peptida (PINP) koji pomaže kostima pri obnavljanju.
Uzorci su pokazali značajne znakove obnavljanja kostiju i povećanja količine vitamina K2 nakon šest tjedana kod sudionica koje su svakodnevno jele porciju sira Jarlsberg, dok su kod onih koje su jele Camembert razine PINP-a ostale iste, a drugi su pokazatelji zdravlja kostiju blago pali.
Međutim, razine PINP-a i ostalih kemijskih i bioloških pokazatelja zdravlja kostiju značajno su porasle nakon što su sudionice istraživanja prešle na Jarlsberg.
Potrebna su dodatna istraživanja
S obzirom na to da je ova mala studija provođena na mladim i zdravim ljudima osmišljena za istraživanje novih pravaca koji povezuju prehranu i zdravlje kostiju, rezultate je potrebno tumačiti s velikim oprezom jer sudionici studije neće nužno dobro predstavljati neku drugu skupinu. Također, studiju ne bi trebalo shvatiti kao preporuku za konzumiranje određene vrste sira, upozorili su znanstvenici.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati