Objava ovog jela na Fejsu je izazvala žestoku raspravu, evo o čemu je riječ
U FACEBOOK grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? jedna je objava izazvala žestoku raspravu. Gulaš od salame i kobasica s tjesteninom i zelenom salatom postao je predmet poprilične svađe među članovima. Dok su neki u komentarima bili posebno oštri, pomalo i neugodni, drugi su autorici objave pružili podršku.
Među komentarima se našlo svega, a mnogi su izrazili svoje duboko negodovanje zbog, kako je nazvan, gulaša od salame. Odlučili smo istražiti o kakvom je jelu riječ i je li u tolikoj mjeri neobično.
Würstchengulasch
Gulaš od kobasica ili originalno - Würstchengulasch, njemačko je jelo koje je vrlo popularno bilo u devedesetima jer je jeftino, ali i idealno za iskoristiti razne ostatke iz hladnjaka, a neki ga povezuju i s DDR-om. U Njemačkoj i Austriji možete pronaći gotove zapakirane mješavine u supermarketima, ali ih je lako napraviti i od nule.
Kod vrsta kobasica za ovo jelo nema ograničenja. Frankfurtske kobasice, odnosno svima nama poznate hrenovke, dimljene kobasice, pa čak i debrecinke čest su izbor kod pripreme Würstchengulascha. Našli smo i recept za ovo jelo, a pronaći ga možete u nastavku.
- 5 velikih hrenovki (može i miks kobasica)
- 100 g slanine
- 1 crveni luk
- 1 režanj češnjaka
- 2 žlice konzervirane rajčice
- 1 paprika (crvena, zelena ili žuta)
- 150 g šampinjona
- 1 manja limenka pelata ili pasirana rajčica (400 g)
- 500 ml povrtnog temeljca
- 1 žličica slatke paprike
- ½ žličice ružmarina
- ½ žličice majčine dušice
- ½ žličice mljevenih sjemenki kima
Slaninu narežite na sitno, a na krupnije komade kobasice i gljive, kao i papriku. Luk i češnjak također nasjeckajte na sitno. Zagrijte ulje u tavi i pržite slaninu dok ne porumeni. Dodajte narezane kobasice koje ste odabrali, luk, šampinjone i češnjak te pržite dok luk ne postane proziran.
Dodajte papriku i gljive u lonac i dinstajte oko 3 minute. Dodajte koncentrat rajčice, promiješajte i pržite još 2 minute. Ulijte pasiranu rajčicu, promiješajte i zatim dodajte povrtni temeljac. Začinite solju i paprom te začinima. Ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri 20 minuta. Poslužite uz kuhanu tjesteninu i salatu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati