Ovo su najpopularnije grickalice u Brazilu, imamo recepte
UOČI današnje utakmice u kojoj će snage na Svjetskom prvenstvu odmjeriti hrvatska i brazilska reprezentacija istražili smo kakve se grickalice jedu u Brazilu. Imamo i recepte.
Coxinha
Jedno od omiljenih brazilskih uličnih jela, coxinha, što u doslovnom prijevodu znači mali pileći batak, hrskavi je kroket punjen pilećim mesom i krem sirom koji se vješto oblikuje u stožac nalik na komad piletine, a zatim panira i prži u dubokom ulju. Coxinha je nastala oko São Paula u 19. stoljeću, a do 1950-ih proširila se u Rio de Janeiro i Paranu te je postala jedno od najpopularnijih slanih jela u cijeloj zemlji.
Legenda kaže da je coxinha prvi put napravljena za sina brazilske princeze Isabel koji je volio samo meso od pilećih bataka. Međutim, prema povjesničarima hrane, vjerojatno je nastala tijekom industrijalizacije São Paula kao grickalica za radnike. Recept pronađite na ovom linku.
Pão de queijo
Doslovni prijevod bio bi kruh sa sirom. Pão (de queijo) potječe iz kuhinje afričkih robova, kada su počeli koristiti ostatke biljke kasave. Fini bijeli prah, odnosno škrob, uvaljao se u kuglice i pekao.
U to vrijeme sir se nije dodavao, pa se radilo samo o pečenom škrobu, no krajem 19. stoljeća, kada je ropstvo završilo, Afro-Brazilcima su prvi put postale dostupne druge namirnice. U državi Minas Gerais, mljekarskom središtu Brazila, u škrobne kuglice počeli su se dodavati sir i mlijeko te je nastao pão de queijo. Recept možete pronaći ovdje.
Acarajé
U Bahiji, sjeveroistočnoj državi Brazila, postoji jelo koje se smatra najpopularnijom uličnom hranom, a zove se acarajé. Sastoji se od oguljenog graha ili crnookog graška koji se oblikuje u kuglu, prži u dubokom ulju, prepolovi, pa zatim puni aromatičnim, začinjenim pastama napravljenim od brojnih sastojaka kao što su indijski oraščići, palmino ulje i škampi.
Najčešći prilozi uz jelo su salata od rajčice i domaći umaci od ljutih papričica. Recept za ovo jelo potječe iz kolonijalnog razdoblja zemlje, od nigerijskih robova koji su ga prvi počeli prodavati na ulicama Brazila. Ovdje je recept.
Pastel
Najpopularnija vrsta brze hrane u Brazilu je poznata kao pastel - u dubokom ulju prženo, punjeno pecivo. Ove mini pite polukružnog ili pravokutnog oblika punjene su raznim nadjevima, a najčešće nasjeckanom piletinom, mljevenom govedinom, mozzarellom ili malim škampima.
Postoje i slatke varijante, a obično se rade s čokoladom, bananama ili marmeladom od guave, ali nisu tako česte kao slane. Točno podrijetlo jela nije poznato, no vjeruje se da se pastel razvio iz azijske proljetne rolice koju su u Brazil donijeli japanski imigranti. Recept za pastel možete pronaći na ovom linku.
Biscoito de polvilho
Biscoito de polvilho je tradicionalni slani kolačić iz Brazila. Ove kolačiće karakterizira okrugli, pufasti oblik i hrskava vanjština. Riječ iz njegovog imena, polvilho, izvedena je iz latinske riječi pulvis i španjolske polvillo, što znači fini prah, a odnosi se na škrob kasave, ključni sastojak koji se koristi u pripremi ovih grickalica.
Biscoito de polvilho se pripremao još u 18. stoljeću na farmama u pokrajini Minas Gerais i služio vlasnicima plantaža zajedno sa sirom i kavom kao popodnevni međuobrok. Zbog svog jedinstvenog okusa i prozračne teksture, kolačići su toliko popularni u Brazilu da ih se čak može pronaći u većini supermarketa ili kupiti od brojnih prodavača hrane na plaži. Vi ih možete napraviti kod kuće po ovom receptu.
Arrumadinho
Arrumadinho je složeno brazilsko jelo koje se obično poslužuje kao predjelo. Jelo je kombinacija četiri elementa koji su uredno organizirani i posluženi zajedno kao cjeloviti obrok. Osnovni dijelovi su narezana, na suncu sušena govedina, vinaigrette i miješano povrće, grah, tipično crni grašak i farofa - pržena mješavina brašna od kasave.
Sve sastojke začini se pročišćenim maslacem, uredno posloži i servira na tanjur. Četiri elementa arrumadinha mogu se miješati ili konzumirati kao zasebna jela. Tanjur arrumadinha obično dijeli par ili grupa ljudi, nakon čega obično slijedi čaša hladnog piva ili svježe pripremljena caipirinha. Ovdje je recept.
Više o popularnim brazilskim jelima možete saznati na ovom linku.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati