Pasca - tradicionalni rumunjski uskrsni slatki kruh s nadjevom od svježeg sira

PASCA je tradicionalni rumunjski uskrsni kruh, sličan briošu, ali s karakterističnim okusom. Slatko dizano tijesto punjeno je bogatim nadjevom od sira i grožđica, koji se stapa s laganim i rahlim kruhom tako da je teško reći gdje završava nadjev, a počinje kruh.
Nije sasvim jasno kako je ovaj kolač od sira postao simbol Uskrsa u Rumunjskoj, ali tijekom užurbanih uskrsnih priprema tisuće ovih kolača se prodaju u rumunjskim trgovinama i pekarama, a mnoge obitelji ga i dalje pripremaju kod kuće.
Sastojci i način pripreme mogu varirati od regije do regije, a često se koriste različite vrste sira, kao i različite arome i začini. No, bez obzira na varijacije, pasca ostaje jedan od najznačajnijih uskrsnih simbola u Rumunjskoj te se može naći u svim dijelovima zemlje, kao i u Moldaviji.
Priprema
Kako biste pripremili ovaj tradicionalni uskrsni kruh, prvo morate pripremiti tijesto. Za tijesto će vam trebati oštro brašno, mlijeko sobne temperature, suhi kvasac, šećer u prahu, jaja i maslac sobne temperature.
U zdjelu električne miješalice opremljene nastavkom za tijesto stavite brašno, mlijeko, kvasac i šećer i miješajte dok se smjesa ne sjedini. Dodajte jedno po jedno jaje, a zatim postepeno dodajte kockice maslaca i miješajte dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki zdjele.
Ako nemate samostojeći mikser s nastavkom za tijesto, možete umijesiti tijesto rukama, dodajući maslac kockicu po kockicu, osiguravajući da se svaka kockica maslaca dobro sjedini s tijestom prije nego što dodate sljedeću.
Mijesite dok tijesto ne postane glatko i elastično, otprilike 10-15 minuta. Tijesto ostavite da se diže jedan i pol do dva sata na toplom mjestu, a zatim ga stavite u hladnjak na dva do tri sata ili preko noći.
Za nadjev će vam trebati svježi sir, žumanjci, šećer, grožđice, liker od naranče ili rum (možete ga i izostaviti) te aroma vanilije. Sve sastojke za nadjev dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Podijelite tijesto na dva dijela i razvaljajte jednu polovicu tijesta u krug nešto veći od kalupa za torte koji koristite.
Razvaljano tijesto položite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, a zatim na tijesto stavite kalup kojem ste uklonili dno. Preostalu polovicu tijesta podijelite na dva dijela pa ih razvaljajte u dugačke valjke. Uvijte ih zajedno i stavite u kalup tako da formiraju lijep rub oko stranica.
Na kraju, ulijte nadjev u kalup, pospite narančinom koricom i maslacem narezanim na kockice, pa pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 190°C, 25 do 35 minuta, dok nadjev ne postane mekan i klimav u sredini.
Ohladite na žičanoj rešetki, odrežite višak tijesta oko kalupa i pažljivo uklonite kalup. Pasca se može poslužiti za desert ili kao poslastica za doručak. Detaljan recept možete pronaći na ovom linku.
