Pet osnovnih stvari koje biste trebali znati o kuhanju na pari

KUHANJE na pari je brza i jednostavno metoda kuhanja koja ne zahtijeva puno iskustva ili posebne opreme. Unatoč tome, puno ljudi zanemaruje ovu tehniku u korist kuhanja ili pirjanja. Iz toga razloga pripremili smo nekoliko korisnih smjernica o tome što trebate izbjegavati kad kuhate na pari, što para može, a što ne može i koja vam je točno oprema potrebna.
Što je kuhanje na pari?
Kuhanje na pari je kulinarska tehnika koja koristi vlažnu toplinu vode koja ključa. Za razliku od kuhanja ili kuhanja na laganoj vatri, kuhanje na pari ostavlja prostor između hrane i vode. Često ćete vidjeti recepte za kuhanje na pari koji zahtijevaju košare ili posude za kuhanje na pari od bambusa, ali općenito vam nije potrebna posebna oprema - samo lonac i nešto za podizanje hrane iznad površine vode.
Koja se hrana može kuhati na pari?
Kuhanje na pari je vrlo korisno za omekšavanje tvrdog povrća, ali također pomaže i kod pripreme namirnica kojima je teže rukovati, poput cikle ili zimskih tikvi s tvrdom korom. Ciklu i tikve možete kuhati na pari cijele bez guljenja, a zatim nakon kuhanja oguliti i očistiti od sjemenki. Također, možete koristiti snagu pare za pripremu tvrdo kuhanih jaja koja se lakše gule ili za lagano kuhanje morskih plodova. Ova se tehnika također koristi za neke vrste knedli, valjušaka i peciva.
1. Ne treba vam posebna oprema za kuhanje na pari
Lonci za kuhanje na pari mogu biti glomazni i, ako ne koristite ovu tehniku svaki dan, vjerojatno nisu vrijedni ulaganja. Običan lonac s čvrsto prianjajućim poklopcem i jeftinom košarom za kuhanje na pari će vam biti sasvim dovoljan. Ako ne želite ulagati u košaru za kuhanje na pari, možete upotrijebiti rešetku od nehrđajućeg čelika ili rešetkasti stalak za hlađenje.
No od svega toga je najvažniji taj čvrsto prianjajući poklopac. Poklopac održava toplinu iz kipuće vode postojanom, što pomaže da se hrana brže skuha i osigurava da voda prebrzo ne ispari.
2. Koristite pravu količinu vode
Kuhanje na pari nije isto što i kuhanje u vodi ili poširanje pa vam ne treba pun lonac vode i definitivno ne želite da se hrana i voda dodiruju. Dakle, koliko vode trebate? To će ovisiti o veličini vašeg lonca, onome što koristite za podizanje hrane iznad vode i potrebnom vremenu kuhanja, ali općenito preporučujemo oko 2 do 3 cm dubine vode.
Ako vam se dogodi da morate dodati još vode, Izbjegavajte dodavanje hladne vode ili vode sobne temperature jer će to sniziti temperaturu i utjecati na vrijeme kuhanja. Kada pripremate hranu koja se kuha duže ili morate kuhati u serijama, samo ostavite mali lonac vode da ključa na štednjaku kako biste lako mogli nadopuniti lonac za kuhanje na pari.
3. Za različite potrebe postoji i različita oprema
Osim lonca, košare i poklopca, postoje i brojne druge mogućnosti kuhanja na pari. Košara od bambusa se može koristiti za kuhanje više namirnica odjednom, s hranom koja se duže kuha na dnu i hranom koja se kraće kuha na vrhu. Košaru od bambusa također možete koristiti i za pripremu peciva, knedli i još mnogo toga. Na pari možete kuhati i u pećnici, za što vam nije potrebno ništa više od posude s vodom, iako neki recepti mogu zahtijevati korištenje aluminijske folije ili papira za pečenje.
4. Vrijeme je ključno
Ako kuhanje na pari povezujete s kašastom hranom, to bi moglo biti zato što je netko zaboravio gledati na sat! Kuhanje na pari ima reputaciju nježne termičke obrade, ali je istovremeno vrlo brzo i učinkovito. Povrće koje je oguljeno i narezano na kockice će biti gotovo za samo nekoliko minuta, a krumpiri kojima je inače potrebno više od 20 minuta kuhanja u vodi bit će spremni za manje od 10 minuta. Prije dodavanje hrane svakako pričekajte dok voda ne proključa i dok u loncu ne bude pare.
5. Začinite hranu, a ne vodu
S obzirom na to da hrana i voda ne dolaze u kontakt, začinite hranu izravno, a začine koje koristite dodajte kao sloj u košaru kuhala. Na primjer, možete kuhati cijelu glavicu češnjaka nekoliko minuta prije nego što dodate morske plodove ili nešto drugo. Češnjak iskorišten na ovaj način neće biti natopljen vodom i moći ćete ga dalje koristiti na različite načine.
Ako niste stavljali začine u vodu, jedino što ćete morati oprati je košara, dok lonac jednostavno možete obrisati.
