Povrće sa žara je odlična stvar. Toplo, hladno, pojest će se sto posto
LJETO je idealno godišnje doba za konzumaciju svježe ubranog voća i povrća. Kad je roštilj već upaljen za grilanu piletinu, ribu ili ćevape, dobra je ideja narezati malo svježeg povrća i baciti ga na vatru.
Pitanje je samo je li povrće na žaru zdravo?
Ne morate istraživati, mi smo to učinili umjesto vas i svugdje našli isti odgovor, jasan i nedvosmislen: povrće na žaru najbolji je i najzdraviji izbor za roštiljanje. Stoga je odlično izabrati ga kao prilog, ali i glavno jelo. Vegetarijanci to znaju.
Ako imate prijatelje ili djecu koja baš nisu luda za povrćem, pokušajte im ga poslužiti sa žara. Možda ih preobratite i učinite povrćoljupcima. Čak i ako vam je povrće ostalo zaboravljeno u hladnjaku i ne izgleda baš pretjerano privlačno, umjesto u otpad, bacite ga na roštilj i okrenite nekoliko puta. Nećete požaliti.
Najprikladnije povrće za pečenje na roštilju je ono bogato vodom
To su rajčica, gljive, tikvice, patlidžani i bundeva. Povrće narežite na komade jednake debljine. Rezanje povrća na pretanke ploške učinit će ga premekanim i na roštilju će se raspasti. Mi preporučujemo rezanje na debljinu od oko 1 centimetra.
Začinite jednostavno
Povrće izdašno pospite solju i svježe mljevenim crnim paprom. Sol će se apsorbirati za vrijeme pečenja i naglasiti prirodnu slatkoću povrća. Slobodno dodajte sušeno bilje poput origana, metvice ili bosiljka. Slijedite zlatno pravilo roštiljanja: nauljite ono što pečete, a ne sam roštilj. Prelijte povrće maslinovim uljem pa ga ravnomjerno rasporedite prstima.
Pecite ga na srednje jakom žaru
Duge ploške i šparoge ili mrkvu stavite poprijeko na rešetke da ne propadnu. Rajčice, koje su osjetljivije i lako se raspadaju, treba paziti pri okretanju. Paprika zahtijeva umjerenu toplinu i treba je često okretati sve dok kožica posve ne potamni. Kada pocrni, ostavite papriku da se hladi u hladnjaku i to u plastičnoj vrećici kako bi se poslije lakše gulila. Ako nemate vremena, svježu papriku narežite na trake kako bi se lagano ispekla sa svih strana.
Povrće bi bilo zgodno peći i poklopljeno. Naravno, ako imate roštilj s poklopcem. Time se stvara isto okruženje kao u pećnici. Povrće može izgledati malo suho kad se skine s vatre, ali uskoro će se ispuhati i početi znojiti.
Jednako je ukusno i kad se malo ohladi
Budući da je jednako ukusno posluženo toplo ili na sobnoj temperaturi, povrće na žaru jelo je iz snova svakog domaćina ili domaćice. Poslužite ga takvo kakvo jest ili razmislite o dodavanju jednostavnog preljeva ili umaka. Skupili smo neke zanimljive recepte, nađite ih na ovom linku.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati