Presolili ste hranu? Ne brinite, lako to možete popraviti pomoću ovih trikova
MOŽDA ste koristili neuobičajeno slani temeljac, možda vam je iskuhalo previše vode ili ste jednostavno dodali jedan prstohvat soli previše. Što je učinjeno, učinjeno je. Vaše jelo je preslano. Srećom, to ne znači da ne možete ništa učiniti. Ovisno o tome što kuhate i kako određeni sastojci međusobno djeluju, jedno od naših rješenja bi vas moglo izvući iz situacije u kojoj se nalazite.
Trik s krumpirom
Jedan od najčešćih načina popravljanja preslanih variva i juha je dodavanje sirovog krumpira. Međutim, autor Robert Wolke je u svojoj knjizi What Einstein Told His Cook: Kitchen Science Explained, dokazao kako se ipak radi o mitu. Wolke je izveo znanstveni eksperiment u laboratoriju i zaključio kako će krumpir upiti nešto slane tekućine, ali neće ukloniti višak soli iz juhe ili variva. Wolke u svojoj knjizi piše: “Nije bilo vidljive razlike u koncentraciji soli prije i nakon kuhanja s krumpirom. Trik s krumpirom jednostavno ne funkcionira”.
Razrijedite jelo
Najlakše rješenje je dodati još vode. U juhama, varivima i drugim receptima s dosta tekućine, dodavanje malo vode, temeljca bez natrija ili druge neslane tekućine, uspješno će razrijediti koncentraciju soli. Ako ste na ovaj način previše prorijedili ono što kuhate, promiješajte malo jestivog škroba u hladnoj vodi i dodajte vašem jelu kao zgušnjivač.
Udvostručite recept
Ako ste u nedoumici, samo udvostručite cijeli recept bez dodavanja soli. Ovo je posebno dobro rješenje kada kuhate nešto što lako možete zamrznuti za kasnije.
Dodajte kiselinu
Nešto kiselo, poput soka od limuna ili octa, može uravnotežiti jelo koje je malo presoljeno.
Slanoj hrani možete dodati sok od limuna, sok od limete ili jabučni ocat kako biste neutralizirali slanost. Proizvodi od rajčice bi također mogli pomoći jer su rajčice kisele, ali kiselina sama po sebi neće popraviti slanost već je samo prikriti. Ova metoda najbolje funkcionira s jelima koja su samo malo presoljena.
Dodajte mlijeko ili mliječne proizvode
Višak soli također možete popraviti dodavanjem mliječnih proizvoda poput mlijeka, jogurta ili kiselog vrhnja. Razne umake lako možete pretvoriti u umake od vrhnja kako biste ih spasili, a ponekad se možete poslužiti i kremastim sirevima koji nisu jako slani, poput ricotte.
Zapamtite
Za vrijeme kuhanja često kušajte hranu jer ćete tako najbolje znati potreban omjer začina. Ovo je važno ne samo za izbjegavanje pretjerano slanih jela, već i za općenito postizanje najboljih okusa. Nemojte se bojati stalno kušati hranu i dodavati začine malo po malo pred sam kraj kuhanja, ovo je jedini način za postizanje najboljih okusa.
Nemojte zaboraviti na slane sastojke koje ćete dodati kasnije, kao što su parmezan, masline, Worcestershire umak i brojni drugi. Zapamtite i da je nedovoljno začinjenu hranu puno lakše popraviti nego suprotno.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati