Prhka pita s jogurtom s tanjura svaki put nestane u trenu. Imamo najbolji recept ikad
BLAGOG okusa, slatka, kiselkasta, sočna - prhka pita s jogurtom je jedan od onih kolača koji se sa stola razgrabe u trenu, i to potpuno opravdano. Nakon što se ispeče, ne trebate čekati drugi dan da se krema stegne, već tek koji sat da se ohladi i možete navaliti. Mogli biste krenuti s pripremom upravo sada, a uz naših par savjeta ispast će vam bolja nego ikad prije.
1. Tijesto
Prhko tijesto radite klasično - razmrvite maslac u brašnu da nastane mrvičasta smjesa, zamijesite da se svi sastojci spoje, ali ne predugo da ne postane žilavo, i podijelite na dva dijela. Umotajte svaku polovicu u prozirnu foliju i stavite u zamrzivač da se tijesto stisne kako bi se moglo lako naribati. Podlogu, odnosno donji dio tijesta, možete i samo staviti u hladnjak pa razvaljati, a možete je naribati kao i gornji dio tijesta.
2. Nadjev
Nadjev je vrlo jednostavan i blag. Korica naranče i limuna, malo ruma i vanilije ovdje odlično pašu, ali nije potrebno pretjerivati jer ćete tako zakamuflirati jogurt, zvijezdu nadjeva. Cimet, đumbir i ostale tople začine kod ove prhke pite s jogurtom zaobiđite.
3. Dodaci
Možete dodati razne bobice - od jagoda i borovnica do malina ili ribizla. Malo manje nam je draga verzija s voćem iz kompota, no prolazi i u tom obliku kad nema druge, pa zimi nekad po nadjevu "pobacamo" šaku ocijeđenih višanja iz kompota ili par marelica narezanih na kockice. Važno je da ne natrpate previše toga kako ne bi otežalo cijelom kolaču dizanje i razmočilo ga.
4. Pečenje i hlađenje
Dok se kolač peče, ne otvarajte pećnicu i ne dirajte ni ne tresite lim za pečenje. Jedino što se može dogoditi je da smjesa padne i postane gumenasta, a to nikako ne želimo. Ne trebate ni okretati lim za pečenje na pola vremena jer su današnje pećnice na nivou da ravnomjerno griju sa svih strana (jedino ako pečete u peći na drva).
Kad je kolač pečen, izvadite ga iz pećnice i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a onda premjestite u hladnjak. Iako će tek pečena pita u sredini još uvijek biti drhtava, neka vas ne brine da se nije ispekla - takva treba biti dok je vruća, a s hlađenjem će se nadjev od jogurta stegnuti.
Recept koji je isproban već sto puta možete pronaći na ovom linku, samo dodate šaku bobičastog voća po želji u nadjev. Ili ne, kako vam je draže.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati