Proizvođač istarskih kobasica o sirovini: Nemam svoju, ali znam gdje nabaviti dobru
SREDINOM ožujka u istarskom Svetom Petru u Šumi, općini s najvećim brojem proizvođača kobasica po stanovniku, održana je manifestacija S klobasicom u Europu koja se ondje održava već 10 godina. Na ocjenjivanje je pristigao rekordan broj uzoraka, a dodijeljene su i brojne zlatne medalje, piše HRT.
"Meso mora biti zrelo, od velikih svinja, sol, papar, kuhano vino, češnjak, lovor i ružmarin. Jedino što je problem su vremenski uvjeti, ne možemo ih držati vani, nego imati komore da bismo ih kontrolirali", objasnio je proizvođač Sebastijan Marić.
Na ocjenjivanje je pristiglo 210 uzoraka kobasica iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Srbije, BiH i Portugala, u 11 kategorija. Dodijeljeno je 150 zlatnih medalja. Ocjenjivali su se brojni parametri, od trajnosti okusa do vanjskog izgleda.
"Ocjenjujemo vanjski izgled. Onda je to boja, regade tj. udubljenja, način vezanja, je li uvijena ili je premalo sušena. Znači, ima puno parametara. Onda se ocjenjuje presjek, pa okus", naglasio je predsjednik ocjenjivačke komisije Dubravko Viduč. Najviše je ocjene u svim tim kategorijama dobila istarska kosnica obitelji Franjul - proglašena je šampionom sajma.
Sirovina je ključ
"Tajna je dobra sirovina. Smjesa kao za istarsku kobasicu, samo je punjena u goveđe crijevo da daje poseban gušt i miris, treba ljubavi i sreće i to je to. Sigurno su bitni kontrolirani uvjeti. Suši se tri mjeseca, bitno da je optimalna vlaga i plijesan - da daje taj gušt", rekao je Loris Franjul, proizvođač iz Svetog Petra u Šumi. Svinjsko meso koje koristi iz vlastitog je uzgoja.
Nagrade već sedmu godinu osvaja i Milan Udovičić iz Žminja koji je poznat kao vrsni majstor u izradi istarskih kobasica. Da bi se zadržao kontinuitet u kvaliteti proizvoda važni su iskustvo, upornost i ozbiljnost u poslu, ali i kvalitetna sirovina, govori.
"Bit svega je dobiti pravu sirovinu. Ja nemam svoju, ali znam gdje nabaviti dobru sirovinu. Treba malo više platiti i imaš dobru sirovinu. Upotrebljavaš dobru sirovinu i začine, sušiti je potrebno kontinuirano, pomalo, što duže, što prirodnije i proizvod je sve bolji", rekao je. Godišnje proizvede između tri i četiri tone kobasica. Onu istarsku prodaje po 24 eura za kilogram. Najviše proda na sajmovima i na, kako kaže, kućnom pragu.
"Cijene su nešto više možda nego u trgovačkim centrima, ali se usuđujem reći da je kvaliteta bolja. Potrošači su to prepoznali, kupuju, vraćaju se i mi smo zadovoljni", rekao je ovaj proizvođač za HRT.
Problema s plasmanom nema ni obitelj Franjul. Troškovi proizvodnje porasli su za trećinu pa su i oni korigirali cijene, kažu.
"Zadovoljni smo s količinama koje prodamo. Za dobar proizvod nije uopće problem. Količine su koliko uspijemo napraviti - to prodamo. Nikad ne forsiramo" otkrio je Loris Franjul.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati