Smokve se na Dolcu prodaju za 20 kuna, na Jarunu cijena duplo viša
OBIŠLI smo dvije zagrebačke tržnice - jarunsku i Dolac, i na obje našli svježe smokve. Na Dolcu je cijena za kilogram 20 kuna, a na Jarunu dvostruko viša, pa tamo koštaju 40 kuna. Kupili smo i jedne i druge i probali - iste su, i jako fine. Volimo ih jesti svježe - samo ih izvadimo iz hladnjaka i operemo, ali kad ih se zasitimo na taj način, rado ih kombiniramo u slasticama i pripremimo za zimu.
Inače, smokva je pravo voće Mediterana i dobro uspijeva u suhoj i vrućoj klimi. Vrijeme za berbu prepoznat ćete po tome što peteljke počnu venuti, a plodovi vise. Uberete li plod smokve prerano, bit će gorkog okusa, ali zato su potpuno zreli plodovi slatki. Savršeno zrela smokva također će na vrhu ispuštati sok i biti mekana na dodir.
Tko jedno stablo ne bi volio imati pored kuće?
Ako imate vlastito drvo, plodove berite svakodnevno jer sazrijevaju postupno pa ćete svaki dan imati zdjelicu svježih za prigristi nakon ručka. U hladnjaku mogu stajati svega par dana. Najveći ljubitelji smatraju da je smokve dovoljno samo dobro ohladiti, i to je to. Ali mi ih volimo i u slasticama, pa i s fetom, dvije pršuta. Odlično idu i uz sireve i orahe.
Dobar su izbor za ljetne snackove i predjela upravo zato što pašu u slatkim ili slanim jelima. Za zimu ih možete sačuvati sušenjem, napraviti džem ili marmeladu, slatko ili liker. Svježe se smokve, upakirane i obrisane pamučnom krpom, mogu i zamrznuti pa ih nakon nekoliko mjeseci možete iskoristiti kako poželite.
Tradicionalno se suše
Svakako je jedan od najzanimljivijih načina kako da sačuvate smokve - sušenje. Bitno je da odaberete zrele, zdrave i suhe plodove. Smokve uberite s peteljkom, najbolje ujutro kad još nisu na suncu. Ubrane smokve pažljivo položite na prostirku od trske ili plahtu kako ih ne biste oštetili, pazeći da se ne dodiruju, i stavite na sunce.
Svakodnevno ih barem jednom okrenite kako bi se ravnomjerno posušile, a navečer ih obavezno unesite unutra, na suho mjesto, da izbjegnete vlagu i rosu. Na ovaj način smokve sušite četiri do sedam dana. Sušene smokve ćete prepoznati po mekoj unutrašnjosti te po tome što se ne vraćaju u prijašnji oblik kada ih pritisnete prstima.
Malo mora i lovora će ih čuvati do zime
Pazite da smokve ne presušite jer će postati tvrde, izgubit će okus i boju. Suhe potopite u vruću morsku ili slanu vodu (omjer vode i soli neka bude pola šalice soli na 5 litara vode) na 15 do 20 sekundi. Tako ćete smanjiti mogućnost kvarenja.
Smokve zatim ocijedite i sušite jedan dan na plahti na suncu. Suhe spremite u papirnate ili platnene vrećice, dodajte im list lovora i čuvajte ih na suhom i hladnom mjestu. Ovako će vas čekati spremne za zimu, za fine kolače sa suhim voćem. Naše najdraže recepte sa smokvama pronađite u nastavku.
Džem od smokve
Prhke štrudlice s džemom od smokve
Suhe smokve
Galette sa smokvama
Smokvenjak
Cheesecake sa smokvama
Zapečene smokve s kozjim sirom
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati