Špecle su biser iz Austrije i Njemačke koji je neizostavan prilog zimi
ŠPECLE, špacle, a u nekim krajevima ih zovu i ljevanci ili kapanci, su tjestenina karakterističnog izgleda, koja se najčešće priprema ribanjem tijesta izravno u kipuću vodu. Uglavnom se pripremaju od brašna, jaja i soli, a od ožujka 2012. godine nose oznaku zemljopisnog podrijetla Europske unije kao specijalitet koji dolazi iz Švapske. Procjenjuje se da ukupna komercijalna proizvodnja u Njemačkoj iznosi otprilike 40.000 tona godišnje.
Blagdansko jelo
Tradicija izrade špecli se može pratiti do 18. stoljeća, ali vjerojatno potječe još iz srednjeg vijeka. U 18. stoljeću su se uglavnom pripremale od pirovog brašna koje sadrži visoke razine glutena i stoga se tijesto u teškim vremenima moglo pripremati bez jaja. U opisu švapskog seljačkog jela iz 1937., špecle se opisuju kao blagdansko jelo, a neki zapisi iz 19. stoljeća govore o tome kako je u Švapskoj običaj jesti pet puta dnevno, i to svih pet puta juhu, a dva puta juhu sa špeclama.
Brza i jednostavna priprema
Izrada domaćih špecli je iznenađujuće brza i jednostavna. Tradicionalno se pripremaju struganjem dugih, tankih traka tijesta s namočene drvene daske za rezanje u kipuću slanu vodu, gdje se kuhaju dok ne isplivaju na površinu. Ako vam se tradicionalna metoda čini kompliciranom, na tržištu postoji nekoliko vrsta pomagala za izradu špecli, ali se možete poslužiti i običnim ribežom, šupljikavom žlicom ili cjedilom s velikim rupama.
Tijesto se obično sastoji od jaja, brašna i soli, a pravilo nalaže korištenje jednog jaja više od broja osoba koje će jesti špecle. Brašno koje se tradicionalno koristi je krušna pšenica, za razliku od durum pšenice, koja se koristi za talijansku tjesteninu. Gustina tijesta je ključna za savršene, nježne špecle i trebalo bi biti poput gustog tijesta za palačinke, ali dovoljno rijetko da prođe kroz rupe vašeg pribora uz malu pomoć žlice.
Svestran prilog
Špecle bi lako mogle biti jedan od najpristupačnijih i najsvestranijih priloga na svijetu. Obično su prilog mesnim jelima s obilnim umakom, ali se često koriste u juhama, kao i za pripremu slatkih jela. Česte kombinacije uključuju špecle s lećom i kobasicama, ribanim sirom i prženim lukom, kao i kiselim kupusom, lukom, maslacem i začinima poput mažurana i kima. Za pojedine specijalitete tijesto se može obogatiti mljevenom jetrom, špinatom ili sitno ribanim sirom.
Špecle sa sirom i lukom
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati