Tjestenina iz brončanog kalupa je sve popularnija kod nas, evo o čemu je riječ
TEK SE U zadnje vrijeme Hrvati ozbiljnije interesiraju za tjesteninu iz brončanog kalupa. Sad je ima po gotovo svim dućanima (već godinama je drže bolje opremljeni) i hit je kod influencera na društvenim mrežama. No, ostavimo to sa strane, jer ima i boljih razloga da je i vi isprobate ili barem naučite kakva je to uopće tjestenina.
Tjestenina iz bakrenog kalupa je poseban tip tjestenine koji se proizvodi na tradicionalan način, koristeći bakrene kalupe ili matrice za oblikovanje. Bakreni kalupi omogućavaju tjestenini da zadrži svoj oblik tijekom kuhanja, često joj dajući teksturu koja bolje zadržava umake.
Razlikovati je možete već na prvi pogled jer je na površini hrapava, ali i puno svjetlije boje od onih klasičnih suhih industrijskih tjestenina. U nastavku ćemo vam pojasniti razlike u procesu izrade.
>> Tu ćete naći mortadelu, talijanske sireve, vina: Najbolji talijanski dućani u Zagrebu
Koja je razlika?
Klasična industrijska tjestenina obično se proizvodi od durum pšeničnog brašna i vode, a ponekad se dodaju i drugi sastojci, najčešće sol. Tjestenina iz brončanog kalupa također se proizvodi od durum pšeničnog brašna i vode, ali koristi se brončani kalup za oblikovanje. Neki vole reći i kako se često ručno priprema, koristeći tradicionalne tehnike, no u proizvodnji većih količina je to nemoguće.
Klasična industrijska tjestenina proizvodi se masovno i često koristi strojeve za miješanje, oblikovanje i sušenje. Ovaj proces je brz i učinkovit, ali može dovesti do manje kvalitete tjestenine. Tjestenini koja se oblikuje pomoću brončanih kalupa oni daju grublju teksturu, što omogućava da umaci bolje prianjaju.
Kako smo napisali, tjestenina iz brončanog kalupa ima grublju teksturu i više površine za hvatanje umaka, što rezultira bogatijim okusom jela. Klasična industrijska tjestenina ima glađu teksturu i manje mogućnosti da se umak za nju zalijepi.
Tjestenina iz brončanog kalupa obično je skuplja jer je proizvodnja manje efikasna i zahtijeva više rada, dok je klasična industrijska tjestenina široko dostupna i samim tim je jeftinija opcija, zato je i prodavanija.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati