Veličanstvena jambalaya: Kreolsko jelo s rižom, kobasicom i piletinom prepuno okusa
JAMBALAYA je jelo koje se od početka do kraja priprema u jednom loncu i savršeno je za veća obiteljska okupljanja, ali i pripremu obroka tijekom užurbanog radnog tjedna. Ovo izdašno jelo s rižom puno je proteina, povrća i začinskog bilja.
Što je jambalaya
Jambalaya je američko jelo s rižom tipično za kreolsko i kajunsko stanovništvo Louisiane, a podrijetlo vuče iz francuske (osobito provansalske), afričke i španjolske kuhinje. Uglavnom se sastoji od mesa i povrća pomiješanog s rižom, a obično uključuje neku vrstu kobasice, zajedno sa svinjetinom ili piletinom i morskim plodovima, poput rakova ili škampa.
Povrće je obično mješavina nalik sofritu poznata kao "trojstvo" u kajunskoj kuhinji, a sastoji se od luka, celera i zelene paprike, iako se koristi i drugo povrće, poput mrkve, rajčice, kukuruza, čilija i češnjaka. Nakon što se meso i povrće zapeče i pirja, dodaje se riža sa začinima i juhom te se sve zajedno kuha dok riža ne bude gotova.
Kajunska jambalaya
Kajunska jambalaya potječe iz regije Bayou u Louisiani i može sadržavati sve vrste mesa i plodova mora, uključujući divljač, puretinu i svježe rakove. Razlika između kajunske i kreolske jambalaye je u tome što kajunska u pravilu ne sadrži rajčice.
Kreolska jambalaya
Kreolska jambalaya nastala je u New Orleansu i izvrstan je primjer spoja mnogih imigrantskih zajednica koje žive u ondašnjoj Francuskoj četvrti. U svakom loncu jambalaye možete prepoznati elemente španjolske paelle, karipskih začina i autohtonih sastojaka Louisiane.
Iako postoje deseci varijanti, postoji nekoliko važnih sastojaka potrebnih za pripremu prave kreolske jambalaye, koja se još naziva i crvena jambalaya.
Osnovni sastojci kreolske jambalaye
Sveto trojstvo kreolske kuhinje su nasjeckani celer u stabljici, paprika i luk. Poput španjolskog sofrita ili francuskog mirepoixa, ova tri povrća čine bazu okusa za mnoga kreolska jela, a tradicionalno ćete ih pronaći u omjeru 50% luka, 25% mrkve i 25% celera. Kao izvor bjelančevina, tu su obično i meso i plodovi mora.
Bogata jambalaya uključivat će piletinu, andouille kobasicu i velike škampe dodane tijekom zadnjih nekoliko minuta kuhanja. Većina recepata zahtijeva konzervirane rajčice jer imaju koncentriraniji okus nego svježe.
Najčešće korišteni začini su sušeni origano, lovor, majčina dušica i, u nekim slučajevima, mješavina kreolskih začina (mljevena paprika, sol, češnjak u prahu, crni papar, luk u prahu, kajenska paprika, origano, sušeni timijan).
Obično se koristi bijela riža dugog zrna koja se dulje kuha od riže kratkog zrna, što joj omogućuje da upije više okusa. Za jambalayu je obično potreban pileći temeljac koji je nježniji od goveđeg i omogućuje snažnijim okusima kobasice i povrća da zablistaju.
Priprema
Sve što vam od opreme treba za pripremu domaće jambalaye su veliki lonac i drvena kuhača.
Za pripremu jambalaye zagrijte malo maslinovog ulja u loncu. Zapecite piletinu i kobasicu sa svih strana prije nego što ih maknete s vatre i ostavite sa strane. Zatim propirjajte trojstvo paprike, celera i luka. Ako koristite češnjak ili neku ljutu papričicu, možete ih u ovom trenutku dodati. Pirjajte povrće dok ne omekša.
Zatim ulijte rajčicu iz konzerve (zgnječenu ili narezanu na kockice) i pileći temeljac. Promiješajte i ostružite sve zapečene komadiće s dna lonca. Dodajte rižu i začine i sve prokuhajte. Smanjite vatru tako da sve skupa samo lagano krčka i kuhajte rižu 25 do 30 minuta ili dok ne omekša. Pripazite na lonac i povremeno promiješajte rižu kako ne bi zagorjela.
Zadnjih nekoliko minuta kuhanja, ako ih koristite, umiješajte sirove škampe. Kuhajte samo dok škampi ne porumene. Isključite vatru i prije posluživanja dodajte još soli, papra ili drugih začina. Detaljan recept možete pronaći OVDJE.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati